Доступність посилання

ТОП новини

На відкритті «Донбас медіафоруму 2019» аплодували полоненим Асєєву і Галазюку


Президент Радіо Свобода згадував про переслідуваних журналістів у 65-річчя української служби
Президент Радіо Свобода згадував про переслідуваних журналістів у 65-річчя української служби

На відкритті «Донбас медіафоруму 2019» журналістів і нову владу закликали далі докладати зусиль для звільнення полоненого журналіста Станіслава Асєєва й автора колонок Олега Галазюка, яких утримують російські гібридні сили в тюрмах Донецька.

За словами голови правління громадської організації «Донецький інститут інформації» Олексія Мацуки, донесення інформації з ОРДЛО було і є викликом, оскільки працювати через переслідування там практично неможливо.

«На неконтрольованих урядом територіях за грати потрапляють люди за свої думки, за слова. Ми згадуємо Стаса Асєєва та Олега Галазюка. Вони обидва публікували свої колонки на сайті Радіо Свобода і в результаті тепер платять за це своєю свободою», – зазначив Мацука.

Журналісти аплодували ув’язненим.

З серпня 2017 року полоні угруповання «ДНР» перебуває донецький блогер, автор колонок для Радіо Свобода Олег Галазюк. Колеги тривалий час не відкривали його особистість: була надія, що так переговори про обмін йтимуть ефективніше. Але повернути Олега Галазюка на підконтрольну Україні територію досі не вдалося, до нього не допускають представників міжнародних організацій.

Станіслав Асєєв перебуває в ув’язненні підконтрольного Росії угруповання «ДНР», за різними даними, з травня або червня 2017 року. Спершу він просто зник, два тижні про нього нічого не було відомо. Пізніше угруповання «ДНР» визнало його затримання й звинуватило у шпигунстві на користь України.

17 серпня 2018 року телеканал «Россия 24» показав програму, в якій полонений журналіст Станіслав Асєєв нібито підтверджує, що працював на українську розвідку. Це було вперше, коли бойовики показали Асєєва від моменту затримання. Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода вважає дуже сумнівним «зізнання» Асєєва в шпигунстві і вимагає його звільнення.

XS
SM
MD
LG