Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі засудили двох чоловіків у справі про готування вибуху генконсульства РФ


Вадим Паценко та Олексій Куликов
Вадим Паценко та Олексій Куликов

Гродненський обласний суд призначив білорусу Вадиму Паценку та росіянину Олексію Куликову 21 та 23 роки колонії відповідно у справі про готування до диверсії у місті Гродно у 2023 році, пише правозахисний проєкт «Вясна».

Паценка та Куликова визнали винними в агентурній діяльності (ст. 358-1 КК), теракті (ч. 3 ст. 289 КК), акті міжнародного тероризму (ч. 3 ст. 126 КК), державній зраді (ч. 1 ст. 356 КК) та розпалюванні ворожнечі (ч. 1 ст. 130 КК).

За версією слідства, росіянин нібито за «завданням українських спецслужб» фотографував гродненський військкомат, військову частину, а також генконсульство РФ і місцеву нафтобазу, які згодом мав за допомогою безпілотника та вибухівки підірвати Паценка.

Курирував діяльність обох засуджених, як стверджувало слідство, петербурзький художник і активіст Данило Крінарі, якого Московський міський суд у квітні 2024 року засудив у справі про «конфіденційну співпрацю зі спецслужбою іноземної держави».

Сам Крінарі, як розповідали в сюжеті провладного білоруського телеканалу ОНТ, співпрацював із представником Головного управління розвідки Міноборони України, від якого, за словами ведучого телеканалу, отримав завдання завербувати людей для наступних диверсій.

За словами джерела «Медіазона Білорусь», знайомого з Данилом Крінарі, він справді знав Куликова та Паценка, у них були «робочі відносини». Водночас, за версією ОНТ, засудженим пропонували за підрив генконсульства РФ та нафтобази у місті Гродно 10 тисяч доларів.

Суд над чоловіками відбувався в закритому режимі, чи визнали свою провину засуджені – невідомо. Провладний телеграм-канал «Гродненские сливы» пише, що Куликов своє останнє слово говорив українською мовою, а Паценко заявив «про наявність у його діях політичного підґрунтя».

Куликова затримали 26 лютого 2023 року, а Паценка тижнем пізніше.

Раніше «Вясна» повідомляла, що за два роки з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну силовики в Білорусі затримали 1671 особу за антивоєнну позицію, з них 79 людей засуджені в кримінальних справах на строк від року до 23 років.

Щонайменше 37 людей засудили за передавання фото та відео російської військової техніки у ЗМІ, а за намір воювати на боці України засудили щонайменше 13 громадян Білорусі.

За диверсії на залізниці білоруські суди засудили 13 людей. За цією статтею підсудним ухвалювалися найсуворіші вироки. Привіром, Гомельський обласний суд призначив Дмитру Равічу 22 роки колонії посиленого режиму, Денису Дікуну – 23 роки, а Олегу Молчанову – 21 рік колонії. Усі вони включені до списку осіб, які «причетні до терористичної діяльності».

Форум

XS
SM
MD
LG