Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти отримали свідчення про переповнені російськими військовими лікарні і морги у Гомелі та Мозирі


Військові машини швидкої допомоги та військова техніка біля Мозирської міської лікарні, 28 лютого 2022 року
Військові машини швидкої допомоги та військова техніка біля Мозирської міської лікарні, 28 лютого 2022 року

Білоруська служба Радіо Свобода повідомляє, що шпиталі і морги у білоруських містах Гомель, Мозир та Наровля переповнені російськими військовими, які надходять від початку вторгнення в Україну. При цьому, як повідомляється, білоруські медики підписали угоду про нерозголошення такої інформації, у деяких випадках – при погрозах звільнення.

Повідомляється, що минулого тижня тіла російських військових у Мозирі повантажили у потяги ВАТ «Російські залізниці».

«Трупів було нереально багато. Люди, які перебували на станції Мозир, були просто шоковані кількістю трупів, завантажених у потяг. Люди почали знімати відео, але військові їх наздогнали і наказали видалити. У селі Кам’янка під Мозирем кладовище загородили, туди нікого не пускали, поставили охорону. Ймовірно, там почали ховати росіян», – розповів білоруській службі Радіо Свобода житель Мозира.

Інша особа розповіла журналістам, що госпіталь у Мозирі досі переповнений російськими пораненими військовими, доступ до послуг для місцевих жителів обмежено.

Також жителі Гомеля розповіли, що автобусами возять поранених росіян, а вантажівками – убитих.

«На «Уралі» їхні трупи везуть в аеропорт, а звідти – в Росію», – розповів житель Гомеля.

За повідомленнями, у Гомельському центрі радіаційної медицини з початку війни РФ проти України приймали поранених росіян. Там працюють російські медики. Поранених доставляють до госпіталю в Костюківці, лікарні швидкої допомоги та обласної клінічної лікарні.

Олександр Лукашенко 4 березня заявив, що білоруська армія «не брала і не має наміру брати участі в «спецоперації» Російської Федерації в Україні». 6 березня Міністерство оборони Білорусі оприлюднило заяву, в якій заперечило участь білоруських військ у новому російському вторгненні.

Американські військові заявляли, що частина запущених Росією в Україну ракет все ж залетіла з території Білорусі.

11 березня у Пентагоні заявили, що наразі не бачать ознак того, що білоруські війська увійшли в Україну. Водночас у Міноборони США додали: те, що нині не відстежуються ознак вторгнення білоруських сил на українську територію, не означає, що цього не станеться в майбутньому.

За даними Генштабу ЗСУ, 11 березня російські війська здійснили бомбардування прикордонних населених пунктів на території Білорусі. У результаті бомбових ударів на білоруській території ніхто не постраждав. Українські військові назвали це «підступною провокацією» з метою втягування збройних сил Білорусі у війну проти України на боці Росії.

Офіційний Мінськ заперечив обстріл своєї території Росією з боку України, але мешканці прикордоння все ж повідомили журналістам про вибухи.

Міністр оборони України Олексій Резніков раніше заявив, що Україна «не планувала, не планує і не плануватиме жодних агресивних дій проти Білорусі».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG