Доступність посилання

ТОП новини

«Лукашенко сам не розуміє, наскільки контролює свої війська» – радник Тихановської


На думку Франака Вячорки, офіційний Мінськ зараз «платить» за підтримку Кремля під час придушення протестів у 2020 році, після президентських виборів у Білорусі
На думку Франака Вячорки, офіційний Мінськ зараз «платить» за підтримку Кремля під час придушення протестів у 2020 році, після президентських виборів у Білорусі

Повномасштабну участь Білорусі у війні проти України не можна виключати, але досі білоруські військові від неї відмовлялися. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка 11 березня.

Таким чином він відповів на питання про ймовірність залучення білоруських військ у новій агресії проти України.

«Нічого не можна виключати. Сьогодні, звісно, Путін тиснув на Лукашенка, щоб Лукашенко приєднався до війни, а Лукашенко сам не розуміє, наскільки він контролює білоруські війська. Тому що вступ до війни міг відбутися ще тиждень тому, але щось пішло не так. За нашою інформацією, багато хто з генералів та офіцерів просто відмовилися переходити кордон тоді. Чи відмовляться вони зараз, ми точно не знаємо, але ми вже зробили заклик до всіх білорусів, щоб вони відмовлялися, а коли їх змусять, щоб вони переходили на бік української армії», – розповів Вячорка.

На його думку, офіційний Мінськ зараз «платить» за підтримку Кремля під час придушення протестів у 2020 році, після президентських виборів у Білорусі. Тоді громадськість країни та міжнародна спільнота не погодилися з результатами, за якими на виборах нібито виграв Лукашенко.

«Він демонструє лояльність, він дозволив десяткам тисяч російських солдатів розміститися на території Білорусі і потім з цієї території почалися напади на Україну. Чи він впливає на це? Я думаю, що ні. Чи від нього щось залежало? Думаю, що так. Чи залежить зараз? Думаю, що дуже мало», – міркує радник Тихановської.

Він також вказав на те, що Білорусь не брала участі у військових конфліктах із часів війни в Афганістані, тож досвідчених військових у неї немає.

Читайте також: Чи змусить Путін Білорусь піти у наступ на Україну?

«Є тільки кілька тисяч контрактників, професійних фахівців військових, які можуть щось зробити, всі решта – це строковики, солдати, яких призвали, які не дуже хочуть воювати і зараз масово втікають з території Білорусі, хто до Польщі, хто до Литви, аби їх не забрали до війська і не довелося воювати з Україною. Тому я б оцінив, що до 5 тисяч тих, хто може щось зробити на території України, але думаю, що більшість із них просто або втече, або відмовиться виконувати наказ, або перейде на український бік», – припустив він.

За оцінкою Вячорки, протягом останніх 28 років Лукашенко радше займався зміцненням міліції, Кабінету держбезпеки та ОМОНу, які допомагали боротися з опозицією.

«Але ці силовики абсолютно безсенсовні в справжніх боях. Ви могли бачити, що відбулося з російським ОМОНом, їх українські військові просто розбили просто й швидко. Така доля чекає й лукашенківський ОМОН, тому я думаю, що їх і надсилати немає сенсу», – підсумував громадський діяч.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України припустив, що війська Білорусі можуть бути залучені до вторгнення в Україну вже о 21:00 11 березня.

Удень 11 березня російські літаки завдали авіаудару по Білорусі з українського напрямку. Про це повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ та наголосило: це була провокація з метою втягнути Збройні сили Республіки Білорусь у війну з Україною.

11 березня міністр оборони України Олексій Рєзніков попереджав про ймовірність такого сценарію та наголосив, що «українська армія не планувала, не планує і не плануватиме жодних агресивних дій проти Білорусі». Офіційний Мінськ заперечує обстріл своєї території, натомість жителі прикордонних сіл повідомили журналістам, що чули вибухи.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG