Доступність посилання

ТОП новини

Попри щоденні російські атаки, у Часовому Яру залишаються 775 людей – голова МВА


За словами Сергія Чауса, місцева влада намагається людям довести, що евакуація рятує життя. Фото ілюстративне
За словами Сергія Чауса, місцева влада намагається людям довести, що евакуація рятує життя. Фото ілюстративне

У Часовому Яру на Донеччині залишається 775 жителів, здебільшого – це люди похилого віку, які не наважуються на евакуацію. Про це в етері Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») розповів начальник міської військової адміністрації Сергій Чаус.

«На даний момент 775 людей залишаються у громаді. Ми трохи зменшили кількість, люди трохи посунулись. Але сказати, що це великий потік, не можу. Люди все одно залишаються у своїх квартирах і будинках. Як ви бачите, кількість не мала. Намагаємось донести. Вчора влаштовували онлайн-міст, телеміст, з одним із «шелтерів» (прихистків для внутрішньо переміщених осіб – ред.), який розташований у центрі України, показували наших жителів, які вже виїхали, які послуги вони отримують», – розповів Сергій Чаус.

За його словами, місцева влада намагається людям довести, що евакуація рятує життя.

Однак, як каже керівник МВА , попри обстріли, відсутність електроенергії, води і газу, чимало жителів не готові виїжджати.

«Більшість – це люди пенсійного віку, кому далеко за 60. Казати, що вони не знають, куди їхати – не зовсім правильно. Вони не розуміють, як вони себе будуть бачити у суспільстві далі. Тут вони перебувають вдома. Так, постійна небезпека. Так, постійно стріляють. Так, відсутність електроенергії, води, газу. Але вони вдома. Це їхній основний наратив. Вони кажуть, що вони вдома і їм нікуди їхати. Постійні обстріли, що не вщухають, тиші у місті в останні місяці просто не існує», – розповів посадовець.

За його словами, російська артилерія, авіація атакують щоденно, хоча і є хвилини затишшя. Для тих, хто залишається у місті, привозять воду та продуктові набори.

«Є якісь хвилини затишшя, але номінально. Щодня артилерія, авіація, міномети. З кожним днем все складніше і складніше. Щодо гуманітарної ситуації – працюємо далі. Гуманітарну допомогу жителі отримують – розвезення води, мінімальний набір того, що можна зробити під час бойових дій, ми виконуємо, не дивлячись на ризики і складну ситуацію», – сказав Сергій Чаус.

Читайте також: Росія «матиме вогневу перевагу» – у 92 ОШБр пояснили небезпеку втрати Часового Яру

На початку тижня у Росії заявили, що частини 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії нібито просунулися в напрямку Часового Яру і зараз перебувають у 650-1000 метрах від східних околиць міста. Однак станом на 1 квітня аналітики Інституту вивчення війни (ISW) знайшли дані, які підтверджують, що російські війська перебувають у 1,5 кілометрах від Часового Яру.

В ISW раніше писали, що російські війська наближаються до околиць Часового Яру, але навряд чи загрожують місту оточенням або захопленням найближчими місяцями.

У січні на той момент командувач Сухопутних військ Олександр Сирський попереджав, що війська РФ намагаються створити умови для наступу на Часів Яр.

Форум

XS
SM
MD
LG