Доступність посилання

ТОП новини

З’явилися супутникові знімки наслідків удару по командному пункту Чорноморського флоту РФ


На супутниковому знімку Planet Labs 744-й центр зв’язку Чорноморського флоту РФ після удару. Фото зроблено 21 вересня 2023 року
На супутниковому знімку Planet Labs 744-й центр зв’язку Чорноморського флоту РФ після удару. Фото зроблено 21 вересня 2023 року

З’явилися перші супутникові знімки після удару по командному пункту Чорноморському флоту РФ біля селища Верхньосадове в окупованому Криму.

Як повідомляють журналісти «Схем» (проєкт Радіо Свобода), внаслідок вибухів 20 вересня на цій території було пошкоджено щонайменше одну будівлю, частина якої була знищена – це видно на супутникових знімках Planet Labs за 21 вересня.

Згідно з мапою військових об’єктів Радіо Свобода, там розміщено 744-й Центр звʼязку Командування ЧФ РФ.

Супутниковий знімок Planet Labs, на якому видно 744-й центр зв'язку Чорноморського флоту РФ до удару. Фото зроблено 22 серпня 2023 року
Супутниковий знімок Planet Labs, на якому видно 744-й центр зв'язку Чорноморського флоту РФ до удару. Фото зроблено 22 серпня 2023 року

20 вересня в соцмережах писали про звуки вибухів в окупованому Севастополі. Також йшлося про те, що в Південній бухті Севастополя і в Інкермані військові РФ застосували димову завісу.

Згодом у ЗСУ заявили про «успішний удар» по командному пункту Чорноморського флоту російських військових біля Верхньосадового. Цей населений пункт розташований у Криму поблизу окупованого Севастополя.

Як повідомляють джерела Радіо Свобода у Службі безпеки України, це була спільна спецоперація СБУ, Повітряних сил та ВМС ЗСУ, в результаті якої уражена жива сила противника, а також дороговартісні військові системи, які були на цій базі. В СБУ розповіли, що російські генерали визначили цю базу своїм запасним командним пунктом, аби їх не дістали за основним місцем дислокації, а удар був завданий після того, як спецслужба пересвідчилася, що у військовій частині дійсно перебувають командири флоту РФ.

Окупаційна влада Севастополя 20 вересня повідомляла, що у Верхньосадовому та Качі сили російського ППО нібито збили безпілотники, після чого почалася пожежа. Інформацію про удар по командному пункту Чорноморського флоту Москва не коментувала.

В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя зачинений.

XS
SM
MD
LG