Доступність посилання

ТОП новини

У Чорногорії заявляють про угоду, що дозволить знизити навантаження боргу перед Китаєм


Міністр фінансів Чорногорії Мілойко Спаїч сподівається, що угода дозволить знизити відсотки по цьому боргу
Міністр фінансів Чорногорії Мілойко Спаїч сподівається, що угода дозволить знизити відсотки по цьому боргу

Чорногорія уклала угоду з трьома західними банками, яка має допомогти обмежити виплати за контраверсійним мільярдним боргом Подгориці перед Китаєм за інфраструктурним проєктом. Про це повідомив міністр фінансів країни Мілойко Спаїч 8 липня.

Спаїч не озвучив назв банків, але зазначив, що два з них американські, ще один – французький. За його словами, це «не класичне заміщення» китайського боргу, але воно дозволить суттєво знизити відсотки.

Подальші деталі, за словами міністра, стануть відомі незабаром.

Читайте також: Оновлення інфраструктури за китайські гроші. Якою може бути ціна для України?

Проєкт, який став довгобудом, та борг перед Експортно-імпортним банком Китаю опинилися в центрі запеклої дискусії щодо китайського впливу в Європі загалом і, зокрема, на політичний курс Чорногорії, яка входить до НАТО.

Попередній уряд Чорногорії позичив близько 1 мільярда доларів у Китаю в 2014 році, аби фінансувати будівництво 41-кілометрового відрізка 163-кілометрової дороги, яка сполучає країну з сусідньою Сербією.

Як наслідок, Китай володіє більше ніж 25% загального боргу Чорногорії, а сума заборгованості минулого року сягнула 103% ВВП країни.

Тодішній прем’єр-міністр Чорногорії Міло Джукановіч зараз – президент країни, тоді як поточний уряд з невеликою перевагою очолюють опозиційні раніше сили, які виступали проти проєкту.

Читайте також: Позич і зроби боржником: як суперечливі позики Китаю затягують у борги інші країни?

У квітні Подгориця офіційно звернулася до Європейської комісії по допомогу із врегулюванням боргу. Нещодавно в Брюсселі натякнули, що непублічно працюють над вирішенням цього питання.

Перший відрізок автобану «Бар – Боляре» мав бути завершений до 2019 року, але будівництво затягується. На тлі пандемії COVID-19 дедлайн відсунувся ще далі, наразі – до 30 листопада цього року.

Пекін погодився відтермінувати термін виплати першого траншу за боргом до кінця 2022 року – від початку Чорногорія мала здійснити його в липні.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG