Доступність посилання

ТОП новини

Новообраний президент Хорватії склав присягу


Новий президент Хорватії Зоран Міланович
Новий президент Хорватії Зоран Міланович

Новообраний президент Хорватії, соціал-демократ Зоран Міланович склав присягу й став пʼятим главою держави від проголошення незалежності 1991 року.

Міланович у другому турі виборів 5 січня набрав більше голосів, ніж колишній президент Колінда Ґрабар Кітарович.

Урочиста інавгурація, за бажанням Мілановича, пройшла за участю лише 40 осіб – членів Конституційного суду, спікера парламенту, голови уряду й кількох міністрів, колишніх глав держави та найближчих родичів.

Міланович в короткій промові, зокрема, виступив за незалежність наукової спільноти, судочинства й засобів масової інформації. Він закликав громадян й політичних діячів співпрацювати для розбудови модерної Хорватії заснованої на збереженні цінностей західної ліберальної демократії й солідарності в суспільстві.

Зоран Міланович народжений 1966 року в Загребі. Завершив юридичний факультет. Був працівником Міністерства закордонних справ, згодом став лідером Соціал-демократичної партії. У 2011-2016 роках він був головою уряду Хорватії.

При владі в Хорватії перебуває правоцентристська коаліція очолювана Хорватським демократичним союзом. Міланович після перемоги на виборах заявив, що співпрацюватиме з владою на підставі конституції. На посаді президента він заявив про намір боротися проти несправедливості, насильства, корупції, захищати слабких й права людини, виступати за рівноправність всіх громадян.

XS
SM
MD
LG