Доступність посилання

ТОП новини

ДБР повідомило про підозру експосадовцю столичного управління МВС через розгін Майдану в 2013-му


Майдан Незалежності на наступний день після розгону, 1 грудня 2013 року
Майдан Незалежності на наступний день після розгону, 1 грудня 2013 року

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру колишньому заступнику начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ у Києві у незаконному перешкоджанні мирному зібранню 30 листопада 2013 року. Про це повідомляє ДБР 20 березня.

Йдеться про посадовця МВС, який очолював відділ забезпечення масових заходів управління громадської безпеки ГУ МВС в Києві. Його ім’я не називається.​

«Слідством встановлено, що 30 листопада 2013 року ексначальник підрозділу МВС, з метою виконання злочинного наказу, як заступник керівника нарядів на Майдані Незалежності, організував та забезпечив незаконне перешкоджання проведенню зборів громадян. Внаслідок цього співробітники полку міліції особливого призначення «Беркут» та військовослужбовці внутрішніх військ МВС України витіснили близько 300 учасників зборів від Монумента Незалежності та пам’ятника засновникам Києва за межі площі, у напрямках вулиць Інститутська, Архітектора Городецького та Хрещатик», – зазначають у ДБР.

Читайте також: Слідчі затримали другого підозрюваного у викраденні Вербицького та Луценка​

Зараз слідчі вирішують питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. В разі доведення провини він може отримати до двох років виправних робіт, до шести місяців арешту, умовне або фактичне позбавлення волі на термін до п’яти років.

Як зазначають у ДБР, досудове розслідування фактів незаконного перешкоджання мітингам з листопада 2013-го до лютого 2014 року, а також організації масових вбивств протестувальників з боку правоохоронців триває.

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули більших масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

Читайте також: Україна повертається до «старих часів» – експерти США про призначення Венедіктової генпрокурором​

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

«Беркут» був розформований у лютому 2014 року, через кілька днів після розстрілів протестувальників у центрі Києва.

XS
SM
MD
LG