Доступність посилання

ТОП новини

Судовий реєстр: ДБР розслідує «залишення бойових позицій» військовими на Харківщині


ДБР наводить посади майже 60 військових, які можуть бути причетні до обставин розслідування
ДБР наводить посади майже 60 військових, які можуть бути причетні до обставин розслідування

Державне бюро розслідувань веде досудове розслідування кримінального провадження за статтями про порушення порядку військової служби та недбале ставлення до військової служби – про це йдеться в судовому рішенні від 22 травня, яке стало публічним 24 травня.

Справа стосується «залишення бойових позицій» українськими підрозділами 10 травня в районі населених пунктів Стрілеча, Красне, Борисівка, Пильне Харківського району та Гатище Чугуївського району Харківщини.

За даними слідства, військове командування в цьому районі «внаслідок недбалого ставлення до військової служби» не організувало належну оборону позицій на кордоні Харківської області з Росією, що «призвело до втрати вказаних позицій, військової техніки та особового складу підрозділу».

ДБР наводить посади майже 60 військових, які можуть бути причетні до обставин розслідування.

Читайте також: Новий російський наступ розтягує Сили оборони України. Чого очікувати?

Слідчий попросив суд надати дозвіл на доступ до даних оператора lifecell «для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні». Суд задовольнив це клопотання, дозволивши слідству отримати доступ до даних вказаних абонентів з 1 вересня 2023-го по 17 травня 2024 року.

Назви підрозділів і імена фігурантів у судовому рішенні приховані.

Агентство «Укрінформ» повідомляє, що йдеться про командування 125-ї бригади та підпорядкованих їй підрозділів: 415 окремого стрілецького батальйону, 23 механізованої бригади та 172 окремого стрілецького батальйону.

125-та бригада територіальної оборони 17 травня відкинула звинувачення у відступах на Харківщині. Зокрема, в бригаді заявили, що її підрозділи ніколи не були розміщені біля Вовчанська, куди дійшли російські війська.

Читайте також: Армія РФ вже на околицях Вовчанська: чому не було укріплень?

«Хтось напевно стверджує, ніби сам там був, що віддали позиції ворогу, хоча наші 1-й і 3-й батальйони підсилені підрозділами 2-го батальйону стримали і стримують ворога практично на тих самих рубежах, де і стояли», – заявили військові і закликали припинити «інформаційні атаки» проти бригади.

Наприкінці доби 24 травня Генштаб Збройних сил повідомив, що на Харківському напрямку українські військові штурмовими діями відтісняють російські підрозділи від переднього краю оборони, на окремих ділянках мають успіх.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ.

Форум

XS
SM
MD
LG