Доступність посилання

ТОП новини

Заступник голови СБУ звернувся до ГПУ через порушення закону співробітниками НАБУ – речниця


Павло Демчина заявляє, що 7 вересня НАБУ склало повідомленням про підозру йому в незаконному збагаченні
Павло Демчина заявляє, що 7 вересня НАБУ склало повідомленням про підозру йому в незаконному збагаченні

Перший заступник голови Служби безпеки України Павло Демчина звернувся до Генеральної прокуратури України через «вчинення кримінальних правопорушень» співробітниками Національного антикорупційного бюро України, повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська у Facebook.

У тексті заяви, яку вона оприлюднила, Демчина стверджує, що «з метою помсти» за розслідування щодо співробітників НАБУ, детективи без реєстрації кримінального провадження щодо нього розіслали низку запитів до Державної фіскальної служби та інших органів «з метою збору компрометуючих даних».

На думку Демчини, «не отримавши у такий спосіб» підстав для реєстрації кримінального провадження щодо нього, НАБУ ініціювало «кампанію» з дискредитації із залученням представників ЗМІ, після чого з’явилося журналістське розслідування «Демчина з іншого життя», де його звинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень.

Після цього Національне антикорупційне бюро зареєструвало кримінальне провадження, його термін мав закінчитися 10 вересня 2018 року, зазначив перший голова СБУ.

Однак, за словами Демчини, 7 вересня НАБУ склало повідомленням про підозру йому в незаконному збагаченні й передало його до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Посадовець СБУ стверджує, що текст підозри ґрунтується винятково на внесених до нього «недостовірних даних» щодо спільного проживання із громадянкою В. у період з 2010 до кінця 2015 року та «вигадок детективів щодо можливої наявності» в нього та В. спільного майна. При цьому Демчина зазначив, що не має з цією громадянкою сімейних відносин з березня 2012 року.

Він стверджує, що в діях детектива наявні ознаки трьох правопорушень – службового підроблення, втручання в діяльність працівника правоохоронного органу та притягнення завідомо невинуватого до кримінальної відповідальності. У зв’язку з цим він просить ГПУ зареєструвати провадження щодо детектива.

Радіо Свобода намагається отримати коментар Національного антикорупційного бюро щодо заяви Демчини.

У НАБУ відкрили провадження у березні 2017 року після того, як журналісти проекту «Слідство.Інфо» показали автопарк та будинок під Києвом, які належать матері дітей Павла Демчини Ользі Воловчук, і виявили, що офіційних доходів їй для цього не вистачило б.

У ЗМІ 40-річного генерал-майора Демчину називають наближеним до соратника президента Ігоря Кононенка і «смотрящим» за СБУ від партії влади.

У СБУ Павло Демчина на посаді першого заступника голови відомстві курує цілий напрямок роботи спецслужби. Він очолює управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю у цьому відомстві – так зване управління «К». Програма «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший») в своєму розслідуванні зазначає, що цей підрозділ неодноразово згадувався у ЗМІ – коли силовики блокували експорт українського горіха в Європу та чинили перешкоди у роботі трейдерів скрапленого газу.

У межах цього розслідування журналісти «Схем» також виявили, що родичі Павла Демчини, які проживають на Рівненщині, заселилися в маєтки, вартість яких неспівмірна з їхніми скромними доходами.

XS
SM
MD
LG