Доступність посилання

ТОП новини

Денісова: моряки з екіпажу «Норд» відмовилися від зустрічі


За словами Людмили Денісової, моряки судна «Норд» кажуть, що їхні права не порушуються
За словами Людмили Денісової, моряки судна «Норд» кажуть, що їхні права не порушуються

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що члени екіпажу риболовецького сейнера «Норд» відмовилися від зустрічі з нею, оскільки їхні права не порушуються. Про це Денісова написала у себе на сторінці у Facebook.

«Щойно за моїм дорученням керівник секретаріату уповноваженого Людмила Левшун провела переговори з одним із моряків судна «Норд». Вона запропонувала їм прибути на зустріч до мене, щоб під час особистої зустрічі обговорити з ними питання можливого порушення їхніх прав. Однак він зазначив, що їхні права не порушуються, тому така зустріч їм не потрібна», – написала Денісова.

30 серпня Українська прокуратура Автономної республіки Крим повідомила про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні проти капітана рибальського судна «Норд».

Досудове розслідування, зазначають у прокуратурі, встановило, що капітан судна, громадянин України, вивів «Норд» із закритого морського порту «Керч» і тим самим порушив порядок в’їзду на територію анексованого Криму і виїзду з неї, а також здійснював незаконний рибний промисел в Азовському морі.

У липні прокуратура заявляла, що екіпаж «Норду» може повернутися на територію Криму з українськими паспортами.

Читайте також: «Москалькова заявляє, що Україна відмовляється обміняти затриманих у Криму моряків»

Судно «Норд» має приписку в окупованому Росією Криму. Українські прикордонники 25 березня затримали його в Азовському морі під прапором Росії. 30 березня український суд заарештував судно.

Більша частина екіпажу, всі кримчани-громадяни України, досі перебувають на материковій частині України, бо вони мають при собі тільки російські паспорти – з погляду України, нечинні, – тому не можуть повернутися до Криму законним чином.

У відповідь 4 травня російські прикордонники затримали в Чорному морі українське риболовецьке судно «ЯМК-0041», звинувативши його в незаконному рибальстві. На борту перебувало п’ятеро членів екіпажу. Держприкордонслужба України повідомила, що затримане судно мало всі необхідні документи на вилов риби на українській території. Проти капітана судна порушили справу за звинуваченням у «незаконному видобутку морських біоресурсів у виключній економічній зоні Росії».

XS
SM
MD
LG