Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі підприємці відмовились вивішувати прапор України до свят


У міській раді заявляють, що вивішувати прапори підприємцям Дніпра не наказували, а рекомендували
У міській раді заявляють, що вивішувати прапори підприємцям Дніпра не наказували, а рекомендували

У Дніпрі обурилися вимогою вивісити прапор України до Дня Державного прапора й Дня Незалежності України. Вивісити на фасадах будівель синьо-жовті прапори від підприємців вимагає місцева влада, повідомила Радіо Свобода представниця одного з медичних центрів у середмісті Марина Коноваленко.

За її словами, відповідний припис принесли співробітники комунального підприємства «Благоустрій». Передбачається, що підприємці власним коштом мають придбати й вивісити прапори, каже жінка.

«Вісім років ніхто не вимагав від нас нічого вивішувати. Чому зараз ми маємо щось вивішувати? Ми сплачуємо податки. Для цього в місті мають виділятись кошти з бюджету. Це має бути централізовано й коштом місцевого бюджету. Є для цього комунальна організація – КП «Благоустрій». Для мене неприйнятна ця «обязаловка», мій партіотизм виявляється по-іншому», – сказала Марина Коноваленко.

Читайте також: «Прапор України – прапор миру»: всесвітня акція до Дня державного прапора України

Медцентр, в якому працює Коноваленко, а також власник будівлі, де організація орендує приміщення, відмовилися вивішувати прапор.

Начальник інспекції з питань благоустрою міської ради Руслан Мороз у коментарі Радіо Свобода зазначив, що вивішувати прапори підприємцям Дніпра не наказували, а рекомендували: щодо тих, хто відмовиться, санкцій не вживатимуть.

«Є указ президента України від 23 серпня 2004 року, яким встановлено День Державного прапора, де, зокрема, сказано: органам місцевого самоврядування забезпечити роз’яснювально-просвітницькі заходи щодо історії Державного прапора і – друге – органам місцевого самоврядування запропонувати підприємствам та організаціям вивішувати прапор щорічно в певні дати. Тобто це справа добровільна, ми лише рекомендуємо. Ніякої відповідальності за невивішування не передбачено, але організації, які не вивішують, тим самим підкреслюють свої суперечності з законодавством України», – зазначив Руслан Мороз.

День Державного прапора України – державне свято, яке відзначається щорічно 23 серпня.

У попередні роки із мерії також рекомендували вивішувати прапори, але це не було проблемою, випадків резонасних відмов не було.

2014 року в Дніпрі на хвилі патріотизму чимало людей, жителів будинків і співробітників установ, за власною ініціативою вивішували прапори на флагштоках і вікнах будівель і не тільки у День Державного прапора та День Незалежності.

XS
SM
MD
LG