Доступність посилання

ТОП новини

Дніпро: освітяни оскаржують через суд «оптимізацію» навчальних закладів


У суд подали профспілки освітян
У суд подали профспілки освітян

У Дніпрі освітяни оскаржують в суді наказ профільного департаменту мерії про «оптимізацію» навчальних закладів в місті, що має на меті значне скорочення їхніх співробітників.

Судовий процес розпочався 16 серпня у Дніпропетровському окружному адміністративному суді за участі представників позивача – профспілки працівників освіти, відповідача – департаменту гуманітарної політики міськради, а також третіх осіб – низки профспілкових та громадських організацій.

За словами голови Новокайдацької районної організації профспілки працівників освіти та науки Світлани Виборової, яка є позивачем у справі, за наказом №29 департаменту гуманітарної політики, у закладах освіти міста були звільнені з роботи працівники 22 професій, як технічних (серед інших – пралі, охоронці, працівники котелень), так і педагогічних. За її даними, загалом під скорочення підпали сотні людей.

«Це суперечить низці законодавчих актів, а також посадовим інструкціям, затвердженим Міністерством освіти та науки України. Наша цифра: наприклад, у Новокайдацькому районі було звільнено близько 500 людей. А районів в місті 8. Щодо технічного персоналу, то, наприклад, у дитсадках було скорочено по одній пралі, залишилось по одній, які тепер виконуватимуть подвійну роботу за ту ж зарплату. Скорочено робітників з ремонту приміщень, їх було півтори-дві ставки на заклад, лишили по півставки. Але найстрашніше, що позвільняли і педагогічних працівників. У нас були передбачені в школах ставки соціальних педагогів, які займались складними сім’ями і складними дітьми, які потребують особливої уваги. 150 соціальних педагогів у місті звільнені. Окрім того, закрита низка закладів, у нас в районі це ДЮСШ з шахів, а також Навчально-виробничий комбінат. Усе це одним цим наказом №29, який ми оскаржуємо, бо вважаємо незаконним», – сказала в коментарі Радіо Свобода Світлана Виборова.

За її даними, у суді освітянська профспілка оскаржує всі пункти «наказу №29».

Прокоментувати ситуацію у четвер представник департаменту гуманітарної політики міськради в суді журналістам відмовився, посилаючись на те, що він «не має таких повноважень».

Наступне засідання суду призначене на 31 серпня.

Раніше департамент гуманітарної політики мерії видав наказ «Про оптимізацію штатних розкладів установ і підприємств, підпорядкованих департаменту». Під цей наказ підпадають дитячі садки, школи, музичні, художні школи, палаци культури і творчості, спортивні школи, навчально-виховні комбінати тощо. За текстом, наказ затверджений задля «раціонального і ефективного використання бюджетних коштів, а також створення відповідних умов пожежної та техногенної безпеки» і передбачає, зокрема, скорочення технічного персоналу закладів.

23 травня біля будівлі Дніпровської мерії відбулась акція протесту вчителів, учнів та їхніх батьків проти «наказу №29» щодо оптимізації в освіті. Особливе обурення мітингувальників викликало рішення щодо шкіл естетичного виховання, де йшлося про суттєве підвищення оплати за навчання. За словами батьків, таким чином, усі понад 20 закладів опиняться на межі закриття. Окрім того, освітяни заявляли про масові скорочення технічних та педагогічних працівників, яке передбачав «наказ №29».

Тоді в мерії поінформували, що реформування в освіті відбудеться лише після громадських слухань за участі директорів шкіл і батьків, а також повідомили про винесення догани керівництву гуманітарного департаменту «за відсутність комунікації з територіальною громадою». Взимку 2018 року в мерії заявляли про плани оптимізації в освіті, але запевняли, що «жодного педагогічного працівника не буде скорочено», а «йдеться про оптимізацію, а не скорочення підсобних та технічних працівників».

XS
SM
MD
LG