Доступність посилання

ТОП новини

Суд відхилив позов завуча, яка судилася з військовим через мовну суперечку


Акція батьків і їхніх дітей у місті Дніпрі на підтримку української мови в освіті, 30 травня 2017 року
Акція батьків і їхніх дітей у місті Дніпрі на підтримку української мови в освіті, 30 травня 2017 року

Суд у Дніпрі відмовив у задоволенні позовних вимог завучеві школи №108 Лідії Бондаренко, яка судилася з учасником війни на Донбасі Дмитром Сайдаковим і його дружиною через «мовну суперечку». Відповідне рішення 8 серпня ухвалив Самарський районний суд Дніпра.

За судовою ухвалою, позивачці повністю відмовили у задоволенні позовної заяви про захист честі, гідності й ділової репутації.

Судовий процес у цій справі тривав півроку – від лютого 2018 року, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Громадські активісти і бойові побратими бійця, які відвідували засідання, заявили, що рішення суду є «перемогою».

Згідно з рішенням суду, позивачка може подати на апеляцію упродовж 30 днів. Про такі наміри педагог поки що не заявляла.

Взимку 2018 року в Дніпрі набув розголосу конфлікт між учасником війни на Донбасі Дмитром Сайдаковим і завучем школи – викладачкою історії України Лідією Бондаренко.

За словами бійця, публічно, в соцмережах, він зробив учительці зауваження через те що, працюючи в українськомовній школі, вона читає свій предмет російською.

Педагог подала на бійця до суду позов «через образу честі та гідності» і вимагала від нього вибачень і символічної однієї гривні компенсації моральних збитків. Вчителька заявляла, що конфлікт особистісний і виник не через мову, а також зазначала, що намагається викладати українською, хоч і «виросла в російськомовному середовищі» і має «певні труднощі з українською вимовою».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Україна і «русский мир». Якою має бути стратегія державної мовної політики?

75% української мови: в тому числі і для мовлення на ОРДЛО та Крим

В Україні розпочинається десятиліття української мови – указ

Судовий позов до Авакова і Аброськіна. Знищення ознак національної ідентичності

«Це моя мова»: як російськомовні українці перейшли на українську

XS
SM
MD
LG