Доступність посилання

ТОП новини

За час ООС українські військові повернули 15 кв км території на Донбасі під свій контроль – Наєв


Сергій Наєв розповів про перші підсумки діяльності Об’єднаних сил
Сергій Наєв розповів про перші підсумки діяльності Об’єднаних сил

Від початку проведення Операції об’єднаних сил на сході України, з 30 квітня 2018 року, Збройні сили взяли під контроль 15 квадратних кілометрів української території, повідомив командувач об’єднаних сил Сергій Наєв.

«Під час стабілізаційних дій із початку проведення операції нам вдалося забезпечити та підтримувати повний контроль над лінією дотику, належний рівень безпеки та стабільності в усіх районах. Обладнання лінії забезпечення на волноваському, горлівському, сєвєродонецькому та світлодарську напрямках дало змогу взяти під контроль близько 15 квадратних кілометрів української території. Це з урахуванням населених пунктів», – сказав Сергій Наєв на прес-конференції в Сєверодонецьку Луганської області, присвяченій першим підсумкам діяльності Об’єднаних сил.

Він уточнив, що під український прапор було повернуто населені пункти Південне (Донецька область) та Золоте-4 (Луганська область). «Там розпочалася нормалізація життя людей, повернення їх в українське правове поле та захист їхніх законних прав», – зазначив Сергій Наєв.

Командувач особливо наголосив, що всі ці процеси відбувалися без порушення мінських домовленостей.

Він нагадав, що українські військові дотримуються домовленостей про припинення вогню з першого липня.

«Вони лише відповідають на провокації російських окупаційних військ, які відверто нехтують цими домовленостями», – зазначив Наєв.

Читайте також: На Донбасі ніякого хорватського варіанту не буде, а буде український варіант – Романенко

30 квітня формат АТО змінився на операцію Об'єднаних сил. Таким чином, завершився режим АТО, що розпочався в квітні 2014 року.

20 лютого президент України підписав закон «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях» (про реінтеграцію Донбасу). Цей документ, серед іншого, передбачає, що командування переходить від Антитерористичного центру СБУ до Об’єднаного оперативного штабу Збройних сил – тобто від спецслужб до військових.

Командувач об’єднаних сил підпорядковується головнокомандувачу та начальнику генерального штабу. Керувати операцією буде Генеральний штаб Збройних сил України. Командувачем операції призначений генерал Сергій Наєв, який 7 березня став заступником начальника Генштабу.

Конфлікт на Донбасі триває від квітня 2014 року. Росія неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі і не коментує наявність там новітніх російських озброєнь.

XS
SM
MD
LG