Доступність посилання

ТОП новини

«Енергоатом»: ЗАЕС знову «на межі блекауту» через відключення лінії живлення


«Енергоатом» зазначає, що від початку російської окупації Запорізька АЕС пережила вісім повних блекаутів та один частковий
«Енергоатом» зазначає, що від початку російської окупації Запорізька АЕС пережила вісім повних блекаутів та один частковий

Через російські обстріли вранці 4 квітня відключена повітряна лінія, яка живила окуповану Запорізьку атомну електростанцію, повідомила національна компанія «Енергоатом».

«О 10:06 внаслідок російських обстрілів, відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС – Феросплавна», через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми задля забезпечення власних потреб», – йдеться в повідомленні.

Зараз, за даними «Енергоатому», станція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-750кВ «Дніпровська», роботу якої нещодавно відновили українські енергетики.

Читайте також: Експерти МАГАТЕ чули артилерійський вогонь, ймовірно, з території ЗАЕС – звіт

«Це вчергове загрожує настанням аварійної ситуації на тимчасово окупованій ЗАЕС, адже в разі відключення цієї – останньої – лінії звʼязку з вітчизняною енергомережею станція опиниться на межі чергового блекауту, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції», – додає компанія.

«Енергоатом» зазначає, що від початку російської окупації Запорізька АЕС пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів.

22 березня українські енергетики відновили лінію живлення Запорізької АЕС ПЛ-750кВ «Дніпровська», пошкоджену через масований російський удар 22 березня.

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Форум

XS
SM
MD
LG