Доступність посилання

ТОП новини

Загиблих у гіпермаркеті в Харкові може бути 18, ідентифікація ускладнена наслідками пожежі – прокуратура


Гіпермаркет «Епіцентр» після удару, 25 травня 2024 року
Гіпермаркет «Епіцентр» після удару, 25 травня 2024 року

Імовірними жертвами російського удару по будівельному гіпермаркету «Епіцентр» може бути 18 людей, нині точно встановлені особи 11 з них, ще сім заяв до правоохоронців надійшли від родичів. Про це 27 травня в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») заявив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко. За його словами, існує ймовірність, що не всі тіла можна буде ідентифікувати через сильну пожежу внаслідок атаки.

«Всього, станом на зараз, ймовірними жертвами є, щонайменше, близько 18 осіб. Це 11 тіл які вже знайшли і сім заяв (від родичів – ред.), де залишається незрозумілою доля людей. Огляд триває, по цифрах (кількості загиблих – ред.) ми приблизно розуміємо, і ми розуміємо місцеположення людей, які загинули, оскільки у нас є відео з камер відеоспостереження. Ми зараз працюємо, шукаємо ці тіла. Якихось невирішених проблем чи проблем, які неможливо вирішити, немає. Але теоретична загроза, що ми когось не зможемо знайти, реальна», – сказав речник.

Дмитро Чубенко також пояснив, що пожежа сильно пошкодила тіла загиблих людей, тому ідентифікація і встановлення особи ускладнюється. За нормальних умов ідентифікація за зразками ДНК відбувається впродовж кількох годин.

«Якщо це тіло загиблої особи, яке не має пошкоджень, воно не обгоріло, то за допомогою мобільної ДНК-лабораторії, експрес-тестів, можна це зробити за декілька годин. В ситуаціях, коли відбирається ДНК-матеріал у загиблої особи, яка перебувала в епіцентрі пожежі, тоді дуже складно відібрати сам матеріал для порівняння. Відбирання здійснюється в нормальних умовах зі шкіри, з волосся, зі слини. У ситуаціях, коли тіло обгоріло, то хоча б із кісток або внутрішніх фрагментів, які пожежею не були знищені, намагаються відібрати. Не завжди ці зразки бувають якісними, тому є і повторні відбори, і повторні дослідження ДНК, і це ускладнює процес ідентифікації», – пояснив Дмитро Чубенко.

За словами речника, територія магазину дуже велика, а від деяких тіл майже нічого не залишилося. Процес пошуку триває.

25 травня сили РФ завдали удару по будівельному супермаркету в Харкові.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони, зокрема Харків і область. На тлі російського наступу на півночі Харківщини президент України Володимир Зеленський заявив, що для захисту Харкова від російських атак потрібні кілька додаткових систем протиповітряної оборони Patriot.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Форум

XS
SM
MD
LG