Доступність посилання

ТОП новини

Росія концентрує сили на кордоні з Харківською та Сумською областями – ISW


Дорожній знак у Харківській області, фото ілюстративне
Дорожній знак у Харківській області, фото ілюстративне

Російські військові накопичують сили в Бєлгородській області РФ неподалік від кордону з Харківською та Сумською областями України, пишуть у своєму черговому звіті аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

За повідомленнями, російські війська концентрують сили невстановленої чисельності на заході Бєлгородської області поблизу кордону з Україною, ймовірно, для того, щоб зафіксувати і відтягнути українські сили в цей район і підготуватися до наступальних операцій, які мають на меті розширити російський плацдарм у прикордонній зоні на північному сході України.

В ISW звертають увагу на заяву президента України Володимира Зеленського 26 травня, що російські війська готуються до нових наступальних дій і концентрують угруповання невизначеного розміру поблизу українського кордону за 90 кілометрів на північний захід від Харкова.

Аналітики припускають, що Зеленський має на увазі район Грайворон – Борисівка – Пролетарський на заході Бєлгородської області, а супутникові знімки цього району свідчать про те, що за останні тижні російські війська активізували діяльність на базах і складах у населених пунктах цього району.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив 26 травня, що російські війська можуть розпочати наступальні операції в Сумській області або в районах Харківської області, що межують з Сумською областю, з метою розтягнути і закріпити українські сили далі вздовж кордону на північному сході України.

«Район Грайворон – Борисівка – Пролетарський, зокрема, надасть російським військам можливість розпочати наступальні операції на південь у напрямку Золочева і Богодухова, двох українських міст на північний захід від Харкова в межах 25 кілометрів від кордону, або на захід у напрямку населених пунктів уздовж траси, що зʼєднує Богодухів із Сумами», – ідеться у звіті.

Російські війська також зосереджують обмежені сили в Курській і Брянській областях поблизу кордону з Сумською областю, і навіть обмежена концентрація в цих областях може бути спрямована на досягнення ймовірного бажаного ефекту подальшого відтягування і закріплення українських сил у районі кордону.

Російські війська наразі доводять своє Північне угруповання у районі кордону до запланованої кінцевої чисельності і, ймовірно, розпочнуть лише обмежені наступальні операції вздовж лінії Суми – Харків, поки Північне угруповання не буде ближче до кінцевої чисельності.

Однак Північному угрупованню військ, навіть при верхній межі його заявленої кінцевої чисельності, не вистачатиме живої сили, необхідної для проведення успішної операції з оточення або захоплення міст Харків або Суми, ідеться у звіті ISW.

Понеділок, 27 травня, у Харкові оголосили днем жалоби на знак скорботи за загиблими внаслідок російського удару керованими авіабомбами 25 травня.

За останніми даними, унаслідок удару РФ по гіпермаркету «Епіцентр» загинуло 16 людей, 43 – постраждали. Рятувальники продовжують розбирати завали.

Форум

XS
SM
MD
LG