Доступність посилання

ТОП новини

Епіфаній розповів про переходи парафій до ПЦУ і про те, хто цьому перешкоджає


Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній розповів в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода про переходи парафій підрозділу РПЦ в Україні, УПЦ (МП), до ПЦУ і про те, хто перешкоджає таким переходам.

«Упродовж першого року після отримання Томосу (про канонічну автокефалію ПЦУ – ред.) і в цьому році до нашої церкви долучилося приблизно 600 парафій із боку РПЦ в Україні», – сказав він у «Суботньому інтерв’ю».

При цьому він зазначив: «Звичайно, що впродовж останнього року цей процес практично припинився. Але не повністю».

«Ці переходи відбуваються поодиноко по кожній області. І дуже часто ми цього навіть не афішуємо для того, щоб не було протистоянь», – додав Епіфаній.

За його словами, існує опір перереєстрації таких громад на рівні чиновників: «Бо якщо громада ухвалює рішення, хоча це неможливо приховати, подає відповідні документи на реєстрацію, але існують певні проблеми з перереєстрацією цих документів на місцях, в обласних адміністраціях дуже довго розглядають, інколи навіть відкликають рішення. Нам відомо, що є вказівки, певні чиновники працюють, щоб припинити весь цей процес».

Як сказав глава ПЦУ, йому відомо про повідомлення, зокрема в засобах інформації, в яких стверджувалося, що нині вже колишній заступник голови офісу президента Сергій Трофімов давав розпорядження про припинення реєстрації.

«Є дуже багато повідомлень про те, що він справді давав такі розпорядження. І коли я спілкувався на місцях із деякими «губернаторами» (головами обласних державних адміністрацій – ред.), коли я відвідував єпархії, то мені деякі «губернатори» говорили, що їм надходили вказівки. Тобто без прізвища, але надходили такі вказівки не реєструвати. Навіть письмово приходило до деяких, щоб вони не перереєстровували переходи, а відкликали навіть ті рішення, які були ухвалені попереднім головою ОДА. Тобто таке було. І є свідчення навіть тих осіб, які стикнулися з цією проблемою», – повідомив Епіфаній.

В Україні з початку 2019 року чинний закон, який встановлює і регулює право релігійних громад на зміну підлеглості. Він полегшив громадам, які перебували у складі УПЦ (Московського патріархату), можливості переходу до канонічної автокефальної помісної Православної церкви України.

Глава ПЦУ Епіфаній із початку 2020 року говорить про приблизно 7 тисяч парафій цієї церкви і про приблизно 600 громад, які перейшли до ПЦУ з УПЦ (МП). За повідомленнями, більшість цих переходів відбулися ще в січні – квітні 2019 року, після того переходи значно вповільнилися. Протягом 2020 року такі переходи здійснили лише кілька парафій.

В УПЦ (МП) у грудні 2019 року говорили про 12338 парафій цієї церковної організації.

За даними Міністерства культури та інформаційної політики, станом на 1 січня 2020 року у Православній церкві України було 6890 парафій, із який діяла 5951, не діяли 457 і ще 482 були незареєстровані.

Тоді ж в УПЦ (Московського патріархату) було 12074 парафії (11781 діяла, 220 не діяли, 73 були незареєстровані).

При цьому, за даними опитувань, ПЦУ, маючи помітно менше парафій, ніж УПЦ (МП), має натомість значно більше послідовників.

Зокрема, за опитуванням Центру Разумкова в січні 2020 року, на запитання «До якої конфесії (церкви) ви себе відносите» відповіли: до ПЦУ 34%, до УПЦ (МП) 13,8%, а ще 27,6% опитаних назвали себе «просто православними».

В іншому дослідженні Центру Разумкова, в жовтні 2020 року, відповіді на запитання «До якої православної церкви ви себе відносите?» були розраховані в двох варіантах: серед усіх опитаних – ПЦУ 20%, УПЦ (МП) 13,6%, просто православні 26,8%, не відповіли (або питання не ставилося) 37,9%; серед православних (а православними назвали себе 62,3% опитаних) – ПЦУ 32,2%, УПЦ (МП) 21,9%, просто православні 43,1%.

Православна церква України була створена як канонічна автокефальна помісна церква з благословення Вселенського патріархату в грудні 2018 року на Об’єднавчому соборі в Києві. Цей собор об’єднав представників усіх гілок українського православ’я і поклав край так званому «розколові» в Україні, про який твердили прихильники Москви. На початку 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій вручив предстоятелеві ПЦУ митрополитові Київському і всієї України Епіфанію томос про канонічне визнання автокефалії ПЦУ як помісної церкви України.

Відтак ПЦУ є однією з 15 канонічних автокефальних помісних церков, які складають православну спільноту, і єдиною канонічною православною церквою на території України.

Підрозділ РПЦ в Україні, так звана Українська православна церква, що підпорядкована Московському патріархатові, є частиною канонічно визнаної РПЦ, але на території України її канонічний статус сумнівний. Вона не є автокефальною і не має статусу помісної церкви. Як повідомляв Вселенський патріарх, «в дусі пастирської чуйності ми тимчасово терпимо існування українських ієрархів під Росією не як місцевих правлячих єпископів, а лише як титулярних (таких, які не керують тією єпархією, назву якої вони використовують – ред.) або тих, що перебувають (мають резиденцію) в Україні, ієрархів» у сподіванні, що вони об’єднаються з канонічною ПЦУ.

XS
SM
MD
LG