Доступність посилання

ТОП новини

Країни ЄС домовилися виділити 500 мільярдів євро на підтримку економіки блоку в умовах кризи


Комісар ЄС з питань економіки Паоло Джентілоні описав угоду як «пакет безпецедентного обсягу підтримки системи охорони здоров’я, фондів допомоги безробітним, ліквідності бізнесу та фонду плану відновлення»
Комісар ЄС з питань економіки Паоло Джентілоні описав угоду як «пакет безпецедентного обсягу підтримки системи охорони здоров’я, фондів допомоги безробітним, ліквідності бізнесу та фонду плану відновлення»

Міністри фінансів країн Євросоюзу 9 квітня дійшли згоди про план стимулювання на 500 мільярдів євро, який має підтримати паралізовані національні економіки в умовах кризи, спричиненої коронавірусною пандемією.

Після кількох тижнів суперечок, які виявили глибокі розбіжності всередині єврозони, міністри домовилися про заходи на підтримку працівників, підприємців та держав, які мусять реагувати на спалах.

Комісар ЄС з питань економіки Паоло Джентілоні у своєму Твітері описав угоду як «пакет безпецедентного обсягу підтримки системи охорони здоров’я, фондів допомоги безробітним, ліквідності бізнесу та фонду плану відновлення».

Основною складовою пакету є дешевий кредит на подолання наслідків надзвичайної ситуації на 240 мільярдів євро від фонду екстреної допомоги жврозони – Механізму європейської стабільності. Він спрямований на фінансування країн, обтяжених боргами, зокрема Італії та Іспанії.

Пакет також передбачає більше гарантій від Європейського банку інвестицій щодо збільшення позик компаніям та схему субсидіювання заробітних плат, щоб компаніям доводилося скорочувати години роботи, а не працівників.

Читайте також: Глава Єврокомісії: ЄС після епідемії коронавірусу необхідний «план Маршалла»​

Водночас в документі не згадується випуск так званих «коронабондів» – об’єднаних боргових зобов’язань Європи. До випуску таких бондів закликали Італія, Іспанія та Франція, які мають особливо великі борги, натомість проти цього виступали більш заможні країни на кшталт Німеччини, Нідерландів, Фінляндії або Австрії.​

Раніше 9 квітня канцлерка Німеччини Анґела Меркель вчергове повторила, що про випуск об’єднаних бондів наразі не йдеться. Натомість прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конта застерігає, що, якщо країни не розділять тягар кризи внаслідок пандемії, весь європейський проєкт опиниться під загрозою.

Читайте також: ЄС ніби взяв ініціативу в боротьбі з коронавірусом, а потім знову випустив її зі своїх рук – Рікард Юзвяк​

Натомість компромічна угода передбачає, що 27 лідерів країн-членів блоку можуть визначити, чи потрібно застосовувтати «інноваційні фінансові інструменти».

Пакет ледь не зірвала позиція Нідерландів – Гаага наполягала на умовах жорстких реформ, від чого відмовлялися Італія та Іспанія. Цей спротив вдалося подолати, коли Франція та Німеччина забезпечили мінімальний перелік умов для отримання грошей з фонду подолання надзвичайної ситуації.

Країни-члени ЄС та Європейська комісія вже виділили сотні мільярдів євро для економік, найбільш кражених пандемією коронавірусу.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG