Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС йде дискусія щодо підготовки сценаріїв дій у разі розпаду Росії – Ченцов


За оцінкою Всеволода Ченцова, події в Росії, де днями відбулося збройне протистояння між найманцями компанії «Вагнер» і силовиками – це «ознака слабкості»
За оцінкою Всеволода Ченцова, події в Росії, де днями відбулося збройне протистояння між найманцями компанії «Вагнер» і силовиками – це «ознака слабкості»

Європейський союз стежив за подіями в Росії під час спроби збройного заколоту – про це розповів представник України при ЄС Всеволод Ченцов в ефірі Радіо Свобода «Свобода Live».

«Я не сказав би… що ЄС просто спостерігав за цією кризою. Звичайно, здійснювався інтенсивний діалог, в тому числі з керівництвом України», – зазначив він.

За словами Ченцова, одним із висновків переговорів був заклик міністра закордонних справ Дмитра Кулеби збільшити підтримку України.

Дипломат також прокоментував повідомлення про те, що уряд Великої Британії, ймовірно, готується до можливого раптового розпаду Росії.

«В ЄС вже тривалий час дискусія йде щодо вироблення сценаріїв дій ЄС, держав-членів у випадку, в тому числі, і розпаду Росії. І, звичайно, ця війна, якщо чомусь навчила Євросоюз – звичайно, вона згуртувала, мобілізувала ЄС, але й також навчила діяти проактивно, розглядати різні варіанти розвитку подій і не сподіватися на раціональний підхід, на розум російських керівників. Тобто вони на сьогодні розуміють, що від Росії можна сподіватися чого завгодно і відбутися там може все що завгодно», – резюмував він.

За оцінкою Ченцова, події в Росії, де днями відбулося збройне протистояння між найманцями компанії «Вагнер» і силовиками – це «ознака слабкості».

«Але нам це давно було зрозуміло. Нам – мається на увазі українській стороні і європейським партнерам, які краще розуміють Росію, в чому істинна причина цієї війни. Це деградація російського суспільства, російської держави, що мало наслідком цю військову агресію. І зараз той вітер, який посіяла Російська Федерація і її керівництво, у вигляді вже бурі повертається в саму Росію», – сказав представник Києва в ЄС.

Читайте також: США продовжуватимуть тиск на ПВК «Вагнера» – Кірбі

Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин увечері 23 червня звинуватив Міністерство оборони Росії у завдаванні ударів по тилових таборах його угруповання. Пригожин згодом заявляв, що ПВК «Вагнер» має намір блокувати Ростов-на-Дону та йти на Москву, якщо найманцям не видадуть міністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника генштабу російської армії Валерія Герасимова.

Міністерство оборони Росії назвало заяви Пригожина інформаційною провокацією, а Володимир Путін звинуватив його в заколоті.

Вже 24 червня Пригожин заявив про те, що його військові припиняють рух вперед та йдуть до польових таборів. Речник президента Росії Дмитро Пєсков оголосив, що кримінальне провадження щодо керівника приватної військової компанії «Вагнер» Євгена Пригожина у справі про заколот закривають, а сам він «піде в Білорусь» згідно з домовленостями між Володимиром Путіним та Олександром Лукашенком.

Згодом президент Росії заявив, що найманці «Вагнера» мають або підписати контракт із Міністерством оборони РФ чи іншими силовими структурами, або «піти в Білорусь» чи «повернутися до близьких».

XS
SM
MD
LG