Доступність посилання

ТОП новини

ЄС включив Медведчука до списку санкцій у звʼязку з Voice of Europe – МЗС Чехії


Віктор Медведчук (л) на зустрічі з російським лідером Володимиром Путіним, архівне фото
Віктор Медведчук (л) на зустрічі з російським лідером Володимиром Путіним, архівне фото

Український проросійський політик та бізнесмен Віктор Медведчук, а також Артем Марчевський із його оточення та проєкт Voice of Europe, включені до списків санкцій Євросоюзу, повідомило 27 травня МЗС Чехії.

У березні Медведчук, Марчевський та Voice of Europe, який спецслужби Чехії та інших країн ЄС вважають інструментом російської пропаганди, були включені до національного чеського списку санкцій. Тепер, як заявляє Прага, санкції щодо них поширяться на весь Євросоюз. У повідомленні МЗС це названо «успіхом чеської дипломатії».

У Брюсселі 27 травня відбувається зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС. Імовірно, офіційні доповнення до списку санкцій будуть опубліковані після її завершення, поки цього не сталося.

Санкції означатимуть заморожування активів включених до списків осіб, а також заборону на вʼїзд до країн ЄС. Медведчук, якого називають діячем, близьким до російського лідера Володимира Путіна, зараз живе у Росії. Марчевський після включення до чеського списку санкцій, як повідомлялося, поїхав до сусідньої Словаччини, де як громадянин України отримав статус тимчасового захисту.

У березні чеські спецслужби повідомили про розкриття мережі, спрямованої, як стверджується, на дезінформацію і спробу вплинути на червневі вибори до Європарламенту. Ключову роль у цій мережі, як стверджується, відігравав проєкт Voice of Europe, що належить однойменній зареєстрованій у Празі компанії. Крім поширення проросійських наративів через однойменний сайт та соцмережі, проєкт, як стверджується, був також інструментом для фінансових виплат проросійським політикам у кількох країнах, зокрема в Німеччині. Чеські спецслужби стверджують, що фінансує проєкт Медведчук, а керує ним Марчевський.

Медведчук у минулому був одним із найбагатших людей України та високопосадовцем, а потім політиком, лідером опозиційної фракції у Верховній Раді. Згодом його звинуватили в Україні у державній зраді. 2022 року його було заарештовано і згодом обміняно на українських військовослужбовців. Він живе в Росії та періодично публікує статті на підтримку російського вторгнення в Україну.

Форум

XS
SM
MD
LG