Доступність посилання

ТОП новини

Попри агресію Росії, ЄС не фіксує масштабного незаконного обігу зброї в Україні


Ілюстраційне фото. Автомати українських військових, Часів Яр, Донеччина, березень 2023 року
Ілюстраційне фото. Автомати українських військових, Часів Яр, Донеччина, березень 2023 року

Європейський союз не спостерігає масштабних порушень в обігу зброї в Україні на тлі російської агресії – про це йдеться у виступі представника блоку на засіданні Робочої групи ООН із протидії міжнародній організованій злочинності (UNTOC), яке триває 3 і 4 травня.

Представник ЄС заявив, що війна Росії проти України збільшила загрозу незаконного перевезення вогнепальної зброї до Євросоюзу та інших регіонів. Водночас блок «зробив висновки з досвіду Західних Балкан» і співпрацює з Києвом, аби запобігти цьому.

Зокрема, ЄС з 2019 року підтримував роботу українського уряду, спрямовану на протидію незаконному обігу зброї, боєприпасів та вибухівки. Додаткові заходи також були вжиті за участі Європолу та Європейського агентства із захисту кордонів та узбережжя Frontex.

Читайте також: Рейд проти мафії по всій Європі: у кількох країнах заарештували понад 130 людей

«Ми також знаємо пам’ятаємо про кампанії з дезінформації, які розгорнула Росія щодо цієї загрози. Дозвольте підкреслити, що наразі не виявлено великомасштабної торгівлі вогнепальною зброєю, пов’язаної з цією війною. Можна сказати, що ми маємо хорошу та широку співпрацю з українським урядом, і ми вдячні йому за підвищену увагу до цієї загрози», – йдеться в заяві Євросоюзу.

Посли країн-членів Європейського союзу 3 травня схвалили рішення надати 1 мільярд євро на закупівлю боєприпасів для Збройних сил України.

На початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року цивільні в Україні отримували вогнепальну зброю. Згодом, втім, місцева влада закликала громадян повернути зброю та боєприпаси до неї.

XS
SM
MD
LG