Доступність посилання

ТОП новини

Рейд проти мафії по всій Європі: у кількох країнах заарештували понад 130 людей


Більшість арештів відбулися в Італії (фото ілюстраційне)
Більшість арештів відбулися в Італії (фото ілюстраційне)

Поліція по всій Європі заарештувала 132 людини в рамках операції проти найпотужнішого мафіозного угруповання Італії «Ндрангети» 3 травня, заявив Європол.

Арешти відбулися в десяти країнах, були заарештовані активи вартістю в 25 мільйонів євро.

Більшість арештів відбулися в Італії. Затриманих звинуватили в міжнародній торгівлі наркотиками, відмиванні грошей і зберіганні зброї.

Італійські антимафіозні прокурори назвали операцію «Еврика» безпрецедентною за масштабами.

Поточні арешти стали результатом трирічного розслідування, яке охопило Італію, Німеччину, Бельгію, Португалію, Іспанію, Словенію, Румунію, а також Бразилію та Панаму, заявляє Європол.

В Італії правоохоронці затримали 108 підозрюваних в ході операції, яка залучила понад 1000 офіцерів підрозділу боротьби з організованою злочинністю і тероризмом.

Читайте також: В Італії затримали голову сицилійської мафії, який переховувався майже 30 років

Було вилучено мільйони євро, а також тисячі тонн наркотиків – переважно кокаїну, а також героїну та гашишу. Італійська поліція повідомила, що 13 осіб заарештували в Бельгії та 24 у Німеччині.

Італійська поліція опублікувала відео, на якому показано деякі вилучені предмети, зокрема, золоті злитки, пістолети, штурмові гвинтівки та стоси готівки.

Розслідування виявило важливу нову інформацію про те, як працюють деякі з найвищих рівнів «Ндрангети», зокрема під час пандемії коронавірусу.

«Вони наповнили Європу наркотиками, які доставлялися з Південної Америки в морських контейнерах, що стояли в європейських портах, таких як Антверпен, Роттердам або Джоя-Тауро. Потім вони відмивали зароблені гроші в кількох європейських країнах», – заявив італійський прокурор Джованні Мелілья.

У Німеччині слідчі виявили широку мережу ресторанів, піцерій, кав’ярень і кафе, які використовувалися для відмивання грошей.

Читайте також: Конференція в Римі. Італія сприятиме відбудові України, яку хоче швидко побачити членом ЄС

Також повідомляється, що в рамках розслідування поліція використовувала складні системи декодування повідомлень. Члени «Ндрангети» часто розмовляють кодами, використовують псевдоніми та надсилають один одному зашифровані повідомлення.

«Ндрангета», яка бере свій початок у Калабрії, перевершила «Коза Ностру», ставши найпотужнішою мафіозною групою в Італії. Вона діє в понад 40 країнах світу.

Ця мафіозна структура займається широким спектром організованої злочинної діяльності: торгівлею наркотиками, відмиванням грошей, вимаганням та фальсифікацією державних контрактів.

Італійські та бельгійські слідчі вважають, що злочинна група контрабандно переправила близько 25 тонн кокаїну в період з жовтня 2019 року по січень 2022 року та відправила понад 22 мільйони євро з Калабрії до Бельгії, Нідерландів і Південної Америки.

За останні кілька років поліція доклала значних зусиль для боротьби з «Ндрангетою». У 2002 році в Італії відбувся суд над понад 300 членами угруповання, в тому числі колишніми політиками, чиновниками, бізнесменами й поліцейськими.

XS
SM
MD
LG