Доступність посилання

ТОП новини

Польща критикує ЄС через перенесення переговорів про членство Албанії і Північної Македонії


Польський президент наголосив, що обидві держави здійснили «складні реформи», щоб поліпшити свої шанси на приєднання до ЄС
Польський президент наголосив, що обидві держави здійснили «складні реформи», щоб поліпшити свої шанси на приєднання до ЄС

Президент Польщі Анджей Дуда розкритикував Європейський союз через перенесення переговорів про вступ з Албанією і Північною Македонією і закликав запропонувати Балканським державам чіткий шлях до членства в ЄС.

За словами Дуди, цим країнам не варто пропонувати брати участь у перегонах, «де вони не можуть бачити фінішної лінії». Він заявив про це на саміті Західних Балкан у польському місті Познань 5 липня.

Польський президент наголосив, що обидві держави здійснили «складні реформи», щоб поліпшити свої шанси на приєднання до ЄС.

Минулого місяця країни-члени Євросоюзу відклали рішення про початок переговорів з Албанією і Північною Македонією до жовтня через незгоду деяких членів блоку, зокрема Франції та Нідерландів.

Дуда разом із канцлером Німеччини Анґелою Меркель і британським прем’єр-міністром Терезою Мей взяли участь у другому дні зустрічі міністрів закордонних справ, внутрішніх справ й економіки шести держав Західних Балкан, які прагнуть вступити до Європейського союзу.

Крім Албанії і Північної Македонії, на членство в ЄС претендують також Боснія і Герцеговина, Сербія, Чорногорія і Косово.

На початку цього тижня президент Франції Емманюель Макрон заявив, що виступає проти подальшого розширення ЄС у той час, коли блок намагається знайти згоду між чинними членами.

Прихильники розширення ЄС стверджують, що воно сприятиме підтримці регіону в умовах зростаючого впливу Росії й Китаю.

XS
SM
MD
LG