Доступність посилання

ТОП новини

ЄС засудив переслідування незалежних ЗМІ й опозиції перед виборами в Росії


Брюссель закликав Москву припинити репресії проти громадянського суспільства і незалежних ЗМІ
Брюссель закликав Москву припинити репресії проти громадянського суспільства і незалежних ЗМІ

Європейський союз серйозно занепокоєний переслідуванням у Росії опозиції, критиків влади, ЗМІ й інститутів громадянського суспільства на тлі наближення вересневих виборів до Держдуми, йдеться в заяві голови європейської дипломатії Жозепа Борреля.

Приводом для заяви стали такі дії російської влади як визнання Інституту права і публічної політики й низки журналістів «іноземними агентами», а видання «Проект» – «небажаною організацією», а також посилення тиску на об’єднання адвокатів і журналістів «Команда 29», в результаті якого воно було змушене припинити роботу.

В ЄС нагадали, що неодноразово засуджували російські закони про «іноземних агентів» і «небажані організації», оскільки вони порушують права людини на свободу слова і зібрань і суперечать міжнародним зобов’язанням Росії.

Брюссель закликав Москву припинити репресії проти громадянського суспільства і незалежних ЗМІ.

15 липня Мін’юст Росії вніс до реєстру «іноземних агентів» Інститут права і публічної політики. Створена в 1993 році організація, крім іншого, допомагала росіянам звертатися до Конституційного суду Росії і ЄСПЛ.

У той же день видання «Проект» було визнане в Росії «небажаною організацією» за рішенням генеральної прокуратури. У відомстві повідомили, що діяльність видання «становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки» країни.

Журналістів «Проекту» Романа Баданіна, Петра Маняхіна, Ольгу Чуракову, Марію Желєзнову, Юлію Лук’янову, а також журналістів видання «Відкриті медіа» Юлію Ярош і Максима Глікіна й журналістку Російської служби Радіо Свобода Єлизавету Маєтну внесли в список «іноземних агентів».

18 липня правозахисна організація «Команда 29» оголосила про припинення своєї діяльності. Всі її медіапроєкти й архів найближчим часом будуть видалені. Раніше Роскомнагляд на вимогу Генпрокуратури Росії заблокував сайт «Команди 29».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG