Доступність посилання

ТОП новини

Фінляндія планує повертати біженців із Росії, навіть якщо РФ буде проти – очільниця МЗС


На закритому прикордонному пункті пропуску Ваалімаа між Фінляндією та Росією у Віролахті, Фінляндія, встановлено шлагбауми, 14 січня 2024 року
На закритому прикордонному пункті пропуску Ваалімаа між Фінляндією та Росією у Віролахті, Фінляндія, встановлено шлагбауми, 14 січня 2024 року

Парламент Фінляндії розглядає законопроєкт, який дозволить фінським прикордонникам повертати назад до Росії біженців, які прибувають через східний кордон.

Міністерка внутрішніх справ Фінляндії Марі Рантанен в інтерв’ю телерадіокомпанії Yle пояснила, що ініціатива спрямована насамперед на мігрантів, які в'їжджають через російський кордон – подання заяви на притулок на кордоні буде заборонено.

Наразі Фінляндія зобов’язана приймати всіх мігрантів до розгляду їхніх заяв на притулок.

За її словами, винятки можуть бути зроблені для представників особливо вразливих груп – наприклад, дітей чи інвалідів, – і для тих, кому у разі повернення загрожує смертна кара або тортури. Причому ця загроза має існувати не лише на батьківщині, а й у країні, з якої біженець в’їжджає до Фінляндії, тобто у Росії.

Ситуацію в кожному індивідуальному випадку мають оцінювати співробітники Прикордонної служби Фінляндії, каже Рантанен.

Читайте також: Фінляндія з наступного тижня запроваджує нові обмеження на кордоні з Росією

Законопроєкт був представлений парламенту минулого тижня. Для схвалення документу за нього мають проголосувати п’ять шостих усіх депутатів парламенту. Однак міністерка переконана, що він знайде підтримку, сказала вона в інтерв’ю.

Російська служба Радіо Свобода пише, що нові умови дозволять відкрити кордон із Росією, який повністю закрито з листопада 2023 року.

Фінська влада звинуватила Росію в тому, що вона свідомо заохочує іноземців до того, щоб просити у Фінляндії притулок, щоб дестабілізувати ситуацію в країні. У листопаді минулого року було закрито всі прикордонні переходи. У грудні їх на короткий час відкрили, проте через дві доби закрили знову.

Російсько-фінські відносини різко загострилися після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну в 2022 році. Фінляндія відмовилася від політики нейтралітету та вступила до НАТО. У Москві заявляють, що це рішення не залишиться без наслідків. При цьому в Росії заперечують, що використовують міграцію для тиску на Фінляндію.

Форум

XS
SM
MD
LG