Доступність посилання

ТОП новини

В установі ООН кажуть, що Фірташ не має їхньої акредитації – ЗМІ


Раніше у DW повідомили, що Дмитро Фірташ намагається здобути дипломатичний імунітет через роботу при UNIDO - організації в структурі ООН
Раніше у DW повідомили, що Дмитро Фірташ намагається здобути дипломатичний імунітет через роботу при UNIDO - організації в структурі ООН

Український бізнесмен Дмитро Фірташ, екстрадиції якого вимагають США, не має акредитації при Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO). Про це агенції «Укрінформ» повідомив речник організації Кай Бетке.

«Можу підтвердити, що пан Дмитро Фірташ не акредитований при UNIDO», – сказав Бетке.

Наприкінці червня у DW повідомили, що Дмитро Фірташ намагається здобути дипломатичний імунітет через роботу при UNIDO, організації в структурі ООН, яка має сприяти індустріалізації постколоніальних країн третього світу.

За даними DW, це випливає з тексту рішення Вищого земельного суду Відня у кримінальних справах від 14 червня, який є в розпорядженні редакції. У документі перелічені аргументи захисту Фірташа, завдяки яким він домігся того, що після дев’яти років судової тяганини у справі про екстрадицію бізнесмена до США її відправили на повторний розгляд. Адвокати Фірташа наполягають, що посада, яку він обійняв при UNIDO, передбачає дипломатичний імунітет від кримінального переслідування.

Читайте також: У Фірташа назвали «справедливим» рішення суду у Відні щодо екстрадиції до США

Вищий земельний суд Відня у своєму рішенні від 14 червня зобов’язав суд першої інстанції при повторному розгляді визначити, чи підпадає він під статус дипломата. Якщо відповідь буде позитивною, Фірташ зможе уникнути екстрадиції до США, де його обвинувачують у корупції й відмиванні коштів, вказує DW. Видання також зауважило, що в посольстві Білорусі у Відні не відповіли на його запитання про те, чим саме займається Фірташ на згаданій посаді.

Суд Австрії відновив слухання про екстрадицію Фірташа до США, заблокувавши його видачу Америці.

У 2014 році американська прокуратура звинуватила Дмитра Фірташа у хабарництві. З того часу олігарх протидіє спробам США домогтися його екстрадиції з Австрії, де він живе більшу частину часу.

США звинувачують Фірташа та ще п’ятьох людей у змові у 2006-2010 роках з метою виплати не менше 18,5 мільйона доларів хабаря індійським чиновникам для придбання титанової шахти в Індії. Український магнат нібито мав намір продати частину продукції американському аерокосмічному гіганту Boeing.

Йому висунули обвинувачення в червні 2013 року, а потім заарештували у Відні на прохання США в березні 2014 року. Згодом Фірташа звільнили під заставу 125 мільйонів євро (136 мільйонів доларів).

XS
SM
MD
LG