Доступність посилання

ТОП новини

Фірташ та менеджери його компаній отримали підозри – БЕБ та СБУ


Дмитро Фірташ у суді у Відні, архівне фото, червень 2019 року
Дмитро Фірташ у суді у Відні, архівне фото, червень 2019 року

Бюро економічної безпеки та СБУ повідомили 15 травня про викриття «масштабної схеми розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України».

«До організації оборудки причетні підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ і топменеджмент підконтрольних йому підприємств. Серед них керівники «Регіональної Газової Компанії» (РГК), яка охоплює 70% всіх газорозподільних мереж України через 20 міськ- та облгазів. Протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків у понад 4,2 млрд грн. Це підтверджено даними судово-економічної експертизи. При цьому загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, за 2016–2022 роки може становити понад 18 млрд грн.» – вказано в повідомленні.

За даними слідства, «посадовці «облгазів Фірташа» розкрадали левову частку коштів, які передбачалися на закупівлю блакитного палива».

«Фактично, мова йде про привласнення грошей звичайних українців, які сплачували комунальні платежі. Кошти тарифу, отримані від абонентів, РГК перераховувала підконтрольній компанії «ЙЕ Енергія», яка належить олігарху, начебто як передоплату за постачання газу, але фактично постачань майже не відбувалось. А гроші виводилися далі на підконтрольні компанії та привласнювались. Для покриття дефіциту, РГК через підконтрольні їй облгази несанкціоновано відбирала газ з мережі державної компанії «Оператор ГТС України» в значно більшому обсязі, ніж оплачувала», – інформує Бюро економічної безпеки.

Дмитру Фірташу, трьом керівникам РГК і п’ятьом очільникам облгазів повідомлено про підозру за ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 та ч.3 ст.27, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою, легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Пʼятьом особам про підозри повідомили заочно, оскільки вони переховуються за кордоном.

XS
SM
MD
LG