Доступність посилання

ТОП новини

Київська ГАЕС запускає нові турбіни коштом західних донорів


На Київській ГАЕС запустили нову турбіну
На Київській ГАЕС запустили нову турбіну

16 липня запрацював другий гідроагрегат Київської гідроакумуляційної станції, який замінили в рамках угоди з Європейським інвестиційним банком і ЄБРР.

Нова турбіна, виготовлена на ПАТ «Турбоатом» за найсучаснішими європейськими технологіями, має працювати без заміни щонайменше 40 років. Вона керується комп’ютером, запускається за кілька секунд, її потужність – 47мВт, а коефіцієнт корисної дії -95%, обидва ці показники на 11% вищі, ніж в старої турбіни, пояснив Радіо Свобода генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота. За його словами, українські виробники витримали жорстку конкуренцію з європейськими і перемогли в конкурсі.

Загалом «Укргідроенерго» залишається замінити 16 із 100 турбін, дві з них – на Київській ГАЕС, в рамках угоди з ЄБРР і ЄІБ. Цей проект обійдеться в 370 мільйонів євро. Він збільшує частку відновлюваних джерел енергії в Україні та наближає українську енергетику до європейських стандартів, наголошує представник ЄБРР в Україні Жан-Ерік де Загон.

Реконструкція турбін «Укргідроенерго» триває з 1996 року.Ця робота завершиться у 2026 році, 70% коштів на неї виділяють західні донори, 30 – «Укргідроенерго».

В умовах нового ринку електроенергії, який діє з липня, «Укргідроенерго» виконує функції балансування енергосистеми та продажу електроенергії на добу наперед, а також – виконує «спецобов’язки»: продає частину енергії за фіксованою ціною, щоб забезпечити нижчі тарифи для населення.

XS
SM
MD
LG