Доступність посилання

ТОП новини

Україна вимагає негайного і безумовного звільнення захоплених моряків – Геращенко


Геращенко нагадала, що на українських моряків, захоплених Росією, розповсюджується дія Женевських конвенцій
Геращенко нагадала, що на українських моряків, захоплених Росією, розповсюджується дія Женевських конвенцій

Українська сторона на засіданні Тимчасової контактної групи вимагала негайного звільнення моряків, яких було захоплено російськими прикордонниками у Керченській протоці. Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

«Україна вимагає негайного звільнення 24 військовополонених моряків, утримуваних в Росії, без всяких передумов. На них розповсюджуються дії Женевських конвенцій, військовополонених не можна судити і ми вимагаємо їх негайного звільнення без передумов, без всяких обмінів», – зазначила Геращенко.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по трьох українських кораблях і захопили їх. Підконтрольні Кремлю суди в Криму арештували 24 моряків на два місяці. Зараз полонені військові ВМС України перебувають у слідчих ізоляторах в Москві. Українська влада визнає їх військовополоненими.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за запровадження воєнного стану терміном на 30 діб у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії та в 10 областях, прилеглих до кордону з Росією, а також із окупованими чи контрольованими нею територіями України та Молдови. Це Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська.

XS
SM
MD
LG