Доступність посилання

ТОП новини

Біля парламенту Грузії протестувальники будують барикади, принесли мішки з піском


Центр Тбілісі, Грузія, 17 листопада 2019 року
Центр Тбілісі, Грузія, 17 листопада 2019 року

Біля будівлі парламенту Грузії протестувальники у неділю почали зводити барикади. На одну з вулиць у центрі Тбілісі опозиційні активісти принесли мішки з піском. Лідери опозиції вимагають сформувати тимчасовий, технічний уряд та призначити дострокові парламентські вибори за пропорційною системою, а також реорганізувати Центральну виборчу комісію.

Понад 20 опозиційних партій 17 листопада провели в центрі Тбілісі масштабну протестну акцію у відповідь на провал конституційної реформи. Вони оголосили про початок «пікетування парламенту» і заблокували входи в будівлю законодавчого органу.

14 листопада грузинський парламент не схвалив поправку до Конституції щодо переходу на пропорційну електоральну систему.

Законопроєкт був відхилений у першому читанні 14 листопада. Він не отримав необхідної підтримки у мінімум 113 голосів.

Зміна виборчої системи зі змішаної на пропорційну починаючи з 2020 року була однією з вимог тисяч демонстрантів, які виходили на акції протесту в Грузії в червні та липні 2019 року.​

Через неухвалення змін 15 листопада на вулиці Тбілісі вийшли протестувальники. Вони зібралися біля парламенту і перекрили рух головною вулицею міста.

Крім того, рішення грузинського парламенту викликало критику ПАРЄ, а також посольства США в Тбілісі.

Партія «Грузинська мрія», зокрема її лідер і засновник, мільярдер Бідзіна Іванішвілі, підтримала реформу, але рішення все одно ухвалити не вдалося.

Це спонукало деяких законодавців, зокрема заступницю спікера Тамар Ханґошвілі, вийти зі складу правлячої коаліції «Грузинська мрія».

XS
SM
MD
LG