Доступність посилання

ТОП новини

У Гонконзі вийшов останній тираж продемократичної газети Apple Daily


Черга за останнім випуском газети
Черга за останнім випуском газети

У Гонконзі вийшов останній тираж найбільшої продемократичної газети Apple Daily, яка підтримувала продемократичні протести і критикувала політику Пекіна. Газета проіснувала 26 років і оголосила про закриття через тиск китайської влади.

Жителі Гонконгу вишикувалися в довгі черги до кіосків, щоб купити останній випуск.

У середині червня 2021 року в офісах видання пройшли масові обшуки. Видання звинуватили в порушенні закону про національну безпеку. Після обшуку поліція затримала головного редактора і п’ятьох співробітників видання за підозрою у «змові з іноземною державою з метою створення загрози національній безпеці». Активи компаній, пов’язаних із газетою, на суму в кілька мільйонів доларів заблокували за рішенням суду.

Власник газети, медіамагнат і мільярдер Джиммі Лай наразі відбуває ув’язнення за кількома вироками, в тому числі – за участь у продемократичних протестах 2019 року. Йому висунуті й інші звинувачення згідно з законом про національну безпеку, в тому числі – змову з іноземною країною.

Читайте також: У Гонконзі розпочався перший судовий процес за китайським законом про національну безпеку

Понад 100 людей були заарештовані через закон про національну безпеку, який спрямований проти спроб відділитися від Китаю, оскаржити чинну владу, тероризм та змови з іноземними службами, та передбачає довічне ув’язнення як найсуворішу санкцію.

Колишня британська колонія Гонконг є частиною Китаю, але керується нею за принципом «одна країна, дві системи», тобто місто має власну правову систему та права, включно зі свободою слова та свободою преси.

Багато громадян у Гонконгу, а також правозахисні організації та західні демократії звинувачують Пекін у знищенні цих свобод і автономії в останні роки, особливо після масових антиурядових акцій протесту в Гонконзі в 2019 році, під час яких було заарештовано тисячі людей.

У червні 2020 року Пекін запровадив для Гонконгу закон про національну безпеку, в результаті чого найпомітніші продемократичні політики і активісти опинилися або в тюрмах, або у вигнанні.

XS
SM
MD
LG