Доступність посилання

ТОП новини

Ємен: повстанці Хуті вдарили дроном по військовій базі в Саудівській Аравії


Повітряний удар стався через кілька годин після того, як єменська влада заявила, що внаслідок ракетного удару бойовиків Хуті загинули щонайменше 17 людей
Повітряний удар стався через кілька годин після того, як єменська влада заявила, що внаслідок ракетного удару бойовиків Хуті загинули щонайменше 17 людей

Повстанське угруповання руху Хуті, яке бере участь у бойових діях у Ємені проти влади країни, завдало повітряного удару за допомогою дрону по військовій базі в південній частині Саудівської Аравії в місті Хаміс-Мушайт. Про це угруповання заявляє 6 червня.

Речник угруповання заявив, що удар був «успішним», проте саудівські військові заявляють, що перехопили і знищили дрон.

Повітряний удар стався через кілька годин після того, як єменська влада заявила, що внаслідок ракетного удару бойовиків Хуті загинули щонайменше 17 людей, ще п’ятеро були поранені.

Напад стався в місті Маріб, яке контролює уряд Ємену. Ракета поцілила в заправну станцію у районі Равда.

Як заявив міністр інформації Муаммар аль-Ір’яні, всі загиблі внаслідок атаки 5 червня були цивільними. Він закликав Організацію Об’єднаних Націй і Сполучені Штати засудити напад, прирівнявши його до воєнного злочину.

Читайте також: ООН: зібраних на допомогу Ємену грошей недостатньо для уникнення голоду

Єменська державна інформаційна агенція SABA повідомила, що бойовики руху Хуті також запустили навантажений вибухівкою дрон невдовзі після ракетного удару. Дрон нібито знищив дві машини швидкої допомоги, які прямували до району ракетного удару, щоб доправити поранених до лікарень.

З лютого 2021 року повстанці руху Хуті намагаються захопити багатий на родовища енергоносіїв регіон Маріб, наразі контрольований міжнародно визнаним урядом Ємену.

У 2015 році в Ємені розпочалася громадянська війна, внаслідок якої загинуло понад 100 тисяч людей, зруйнована інфраструктура і виникла гуманітарна криза.

Сторонами конфлікту є, з одного боку, підтримувані Іраном повстанці шиїтського руху Хуті, які контролюють столицю Сану і більшу частину найбільш населених півночі й заходу країни, з іншого боку – міжнародно визнаний уряд, підтримуваний сунітською Саудівською Аравією, а також прихильники відокремлення півдня Ємену. Між урядом та сецесіоністами також триває боротьба за владу.

XS
SM
MD
LG