Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ірану: якщо США хочуть допомогти боротися з коронавірусом, хай скасують санкції


Роугані звинуватив американські санкції в тому, що вони ускладнюють для Тегерану протидію коронавірусному захворюванню
Роугані звинуватив американські санкції в тому, що вони ускладнюють для Тегерану протидію коронавірусному захворюванню

Замість прийняти гуманітарну допомогу від Сполучених Штатів для протидії коронавірусу SARS-CoV-2, президент Ірану Хасан Роугані закликав Вашингтон скасувати санкції, аби допомогти Тегерану впоратися зі спалахом хвороби. Про це він сказав у телевізійному зверненні 23 березня.

«Американські лідери брешуть... якщо вони хочуть допомогти Ірану, все, що їм потрібно зробити – це скасувати санкції. Тоді ми зможемо впоратися зі спалахом коронавірусу», – заявив президент Ірану.

Натомість він звинуватив американські санкції в тому, що вони ускладнюють для Тегерану протидію коронавірусному захворюванню.

«Ви заблокували експорт нафти Ірану, ви зупинили іранські банківські транзакції... Ваша пропозиція допомоги – найбільша брехня в історії», – сказав Роугані.

Читайте також: Коронавірус: країни запроваджують усе нові обмеження​

Серед країн Близького Сходу Іран постраждав від пандемії COVID-19 найбільше. За даними Міністерства охорони здоров’я країни, станом на 23 березня кількість померлих зросла до 1 812 людей, загалом кількість захворювань становить 23 тисячі.

22 березня Верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї відмовився від пропозиції допомоги, озвученої Вашингтоном.

При цьому 20 березня агенція Reuters зацитувала спецпредставника США у справах Ірану Брайана Гука заявив, що політика Вашингтону щодо цієї країни залишиться незмінною, а санкції не перешкоджають наданню їй гуманітарної допомоги.

Напруга між Іраном та США посилилася у 2018 році після того, як президент Сполучених Штатів Дональд Трамп вийшов з ядерної угоди 2015 року. Вона передбачала зупинку дії антиіранській санкцій в обмін на відмову Тегерану від ядерної програми. Після цього Вашингтон знову запровадив санкції, які б’ють по іранській економіці.

XS
SM
MD
LG