Доступність посилання

ТОП новини

Помпео відвідав із неанонсованим візитом Афганістан на тлі політичної кризи


Майк Помпео під час одного з попередніх візитів до Афганістану, червень 2019 року
Майк Помпео під час одного з попередніх візитів до Афганістану, червень 2019 року

Державний секретар Сполучених Штатів Майк Помпео прибув до Кабула 23 березня у спробі дати хід мирній угоді, яку Вашингтон уклав минулого місяця з екстремістським угрупованням «Талібан».

Помпео планує зустрітися з президентом Афганістану Ашрафом Гані та його суперником на минулих президентських виборах, колишнім головою уряду Абдуллою Абдуллою.

З моменту підписання мирної угоди мирний процес зайшов у глухий кут в умовах політичної кризи: учасники президентських перегонів не дійшли згоди щодо їхніх результатів. І Гані, і Абдулла проголосили себе президентами та провели інавгурації раніше в березні.

Читайте також: США виступають проти створення паралельного уряду в Афганістані – Помпео​

Очікується, що голова Держдепартаменту допоможе вийти з політичної кризи, яка унеможливила продовження внутрішніх переговорів між урядом і талібами.

Напередодні офіційний Кабул вперше провів переговори з «Талібаном» щодо обміну полоненими. Вони відбулися в режимі конференції Скайпом через побоювання щодо поширення коронавірусу SARS-CoV-2.

Про цю зустріч повідомляв представник США з питань мирних переговорів Залмай Халілзад.

«Звільнення ув’язених з обох сторів – це важливий крок у мирному процесі», – заявив Халілзад 22 березня.

Переговори тривали понад дві години і мали підтримку США та Катару, додав Халілзад. Він уточнив, що наступна зустріч відбудться протягом найближчих двох днів.

29 лютого Халілзад підписав угоду з переговорниками від талібів, спрямовану на припинення майже 19-річної війни в Афганістані.

XS
SM
MD
LG