Доступність посилання

ТОП новини

Іранські «вартові революції» про можливе визнання терористичною організацією: США втратять безпеку


Бійці Корпусу вартових Ісламської революції на навчаннях, грудень 2018 року
Бійці Корпусу вартових Ісламської революції на навчаннях, грудень 2018 року

Іранський Корпус вартових Ісламської революції, елітне військове формування, що є опорою ісламського режиму, попередило Сполучені Штати Америки, що Вашингтон втратить безпеку для своїх інтересів у західній Азії, якщо визнає це формування терористичною організацією.

«У разі такої дурості армія і силові структури США вже не будуть у такому спокої, як нині, в західноазійському регіоні», – заявив командувач корпусу Могаммад Алі Джафарі, якого цитує пов’язане з формуванням агентство «Фарс».

Раніше 7 квітня зі схожою заявою виступили й інші іранські діячі.

Зокрема, міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джафар Заріф заявив, що американські посадовці, які планують оголосити КВІР терористичним, прагнуть «втягнути США у трясовину» за дорученням прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу. Він також заявив про «наслідки» такого можливого рішення для сил США в регіоні.

А заяву про те, що «на будь-яку дію проти корпусу ми дамо належну відповідь», підписали 255 депутатів іранського парламенту з загалом 290, повідомило державне агентство «ІРНА».

У США засоби інформації повідомляли попередніми днями, що Вашингтон ближчим часом – можливо, вже 8 квітня – визначить Корпус вартових Ісламської революції як «іноземну терористичну організацію». Якщо це станеться нині – а про можливість такого кроку у США спекулюють уже роками, – то «іноземною терористичною організацією» буде вперше визнано частину офіційних збройних сил іншої держави.

США вже внесли у свої санкційні списки десятки юридичних і фізичних осіб, пов’язаних із КВІР, але саме це формування досі не ставили під санкції.

Корпус вартових Ісламської революції, також відомий на Заході як «Революційна гвардія», є в Ірані «збройними силами всередині збройних сил». Це формування, чисельність військовослужбовців якого оцінюють у 100–125 тисяч осіб, має власні сухопутні, військово-повітряні й військово-морські сили, окремі від армії країни, яка теж має аналогічні частини, – а також сили спецпризначення, йому також підпорядковується воєнізоване добровольче ополчення «Басідж». Крім того, КВІР веде військово-дослідні програми, зокрема, програму розробки балістичних ракет, і веде деяку економічну діяльність. Це формування створили після Ісламської революції в Ірані 1979 року для захисту клерикального режиму країни, який не цілком довіряє «звичайній» армії.

XS
SM
MD
LG