Доступність посилання

ТОП новини

Іран провів тестовий запуск ракети-носія


Державні ЗМІ 26 червня транслювали кадри запуску ракети
Державні ЗМІ 26 червня транслювали кадри запуску ракети

Іран повідомив, що на тлі поновлення переговорів про ядерну угоду успішно провів другий тестовий запуск ракети-носія «Зульджанах».

Державні ЗМІ 26 червня транслювали кадри запуску ракети, а Ахмад Хосейні, речник Міністерства оборони Ірану, заявив, що ракета довжиною 25,5 метрів здатна нести супутник, який збиратиме дані на низькій орбіті Землі й сприятиме розвитку космічної промисловості Ірану.

Повідомлення про випробування ракети з’явилися після того, як до Тегерану прибув голова зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель з метою відновити ядерну угоду 2015 року. За даними Financial Times, переговори розпочнуться зі врегулювання відносин між США та Іраном за посередництва Брюсселя.

Ядерну угоду уклали у 2015 році. Тоді Іран погодився згорнути ядерну програму в обмін на зняття санкцій США. У 2018 році експрезидент США Дональд Трамп вийшов із угоди та відновив односторонні санкції щодо Ірану. Це викликало критику з боку решти учасників угоди. Тегеран у відповідь оголосив про поетапне скорочення своїх зобов’язань і знову розпочав ядерні розробки.

Нинішній президент США Джо Байден неодноразово обіцяв повернутися в угоду. Для цього йому потрібно скасувати санкції. Вашингтон готовий піти на це, але США хочуть, щоб спочатку Іран відмовився від розробок. У свою чергу, Тегеран хоче, щоб спочатку зняли обмеження. Наприкінці минулого року США й Іран розпочали непрямі переговори про можливе повернення до ядерної угоди.

XS
SM
MD
LG