Доступність посилання

ТОП новини

ISW: Росія, ймовірно, сама влаштувала атаку на Кремль


В ISW кажуть, що кілька ознак свідчать, що удар був організований всередині РФ, зокрема, «швидка, узгоджена та скоординована» реакція на інцидент
В ISW кажуть, що кілька ознак свідчать, що удар був організований всередині РФ, зокрема, «швидка, узгоджена та скоординована» реакція на інцидент

Росія, ймовірно, сама влаштувала атаку на Кремль, вважають в американському Інституті вивчення війни (ISW).

«Росія, ймовірно, влаштувала цей напад, намагаючись довести війну до російської внутрішньої аудиторії та створити умови для більшої мобілізації суспільства. За кількома ознаками можна стверджувати, що удар був організований всередині РФ і був цілеспрямованим», – йдеться у звіті.

Аналітики зауважують, що російська влада нещодавно вжила заходів для посилення своєї протиповітряної оборони, в тому числі в Москві, і тому вкрай малоймовірно, що два безпілотники могли пробити кілька рівнів протиповітряної оборони та підірватися або бути збитими просто над Кремлем.

«Швидка, узгоджена та скоординована» реакція Кремля на інцидент свідчить про те, що напад було підготовлено всередині країни таким чином, що його передбачувані політичні наслідки переважують збентеження через удар, додають в ISW.

«Кремль негайно звинуватив Україну в проведенні теракту, і російські офіційні відповіді швидко згуртувалися навколо цього звинувачення. Якби атака безпілотників не була організована всередині, це було б несподіванкою. Цілком ймовірно, що офіційна відповідь Росії спочатку була б набагато більш неорганізованою. Зокрема, Кремль не зміг дати своєчасну та послідовну інформаційну відповідь на інші військові приниження, які він не створив, зокрема втрату Балаклії та Херсона у вересні та листопаді 2022 року», – зауважують в Інституті вивчення війни.

Читайте також: «Принизлива картина для Путіна»: реакції на повідомлення про дрони над Кремлем

Аналітики також зазначають, що «швидка та послідовна» реакція на удар свідчить про те, що Росія влаштувала цей інцидент напередодні 9 травня (Дня перемоги), щоб представити війну як екзистенційну для своєї внутрішньої аудиторії.

«Кремль може використати удар, щоб виправдати або скасування, або подальше обмеження святкування 9 травня, дії, які, ймовірно, посилили б інформаційні зусилля, що розглядають війну в Україні як пряму загрозу дотриманню Росією шанованих історичних подій», – додають в ISW.

Читайте також: «Побачимо, якими є факти» – Блінкен про атаку дронів на Кремль

3 травня російська влада звинуватила Київ у нічній атаці дронів на Кремль. На кадрах, поширених у соціальних мережах 3 травня, видно, як дрон детонує біля флагштока на вершині будівлі Кремлівського палацу в Москві. Речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Москва розцінює цю атаку як «сплановану терористичну акцію та замах на президента Російської Федерації».​При цьому в Кремлі уточнили, що Путіна не було в Кремлі під час нападу, тому він не постраждав. В Офісі президента України заперечують причетність до атаки.

XS
SM
MD
LG