Доступність посилання

ТОП новини

В ISW проаналізували, коли РФ може почати наступ на Харків


Наслідки російських обстрілів у Харкові, 4 квітня 2024 року
Наслідки російських обстрілів у Харкові, 4 квітня 2024 року

Російська сухопутна операція проти Харкова найближчим часом малоймовірна, але зусилля Росії зі створення стратегічних резервів і передислокування сил на полі бою можуть дозволити російським військам розпочати наступ на місто влітку, заявив у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зауважили, що загроза російської наступальної операції проти Харкова чи Сум, схоже, змушує українських військових перерозподіляти свою обмежену живу силу і техніку на будівництво оборонних укріплень у цих районах, а активна російська операція із захоплення цих міст лише посилить цю динаміку.

«Російські війська спроможні виділити значні ресурси в надії досягти оперативно-важливих проривів на ділянках лінії фронту за власним вибором і можуть використовувати ділянки фронту, які раніше були вразливими через перекидання української живої сили і матеріальних засобів», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Росія не має ресурсів для наступу на Харків – Центр протидії дезінформації при РНБО

В ISW зазначили, що російські сили наразі зосередили значні ресурси поблизу Часового Яру й Авдіївки і продовжують повільно просуватися в цих районах, головним чином через проблеми України з живою силою і затримку допомоги США і Заходу.

«Українські війська, ймовірно, не зможуть перехопити ініціативу на полі бою і більш активно розподіляти свої ресурси, не вирішуючи свої кадрові проблеми і не отримуючи додаткової західної допомоги», – йдеться в повідомленні.

Нещодавно в інтерв’ю виданню Bild президент Володимир Зеленський заявив, що не може виключати можливості великої наступальної операції Росії на Харків, і наголосив, що українські сили роблять все можливе, щоб Росія не захопила місто. Нещодавно Зеленський повідомив, що українські сили також будують укріплення й оборонні позиції поблизу міста Суми у відповідь на повідомлення про значне нарощування російських сил у сусідній Брянській області Росії.

Президент України в інтерв’ю американському каналу CBS News заявив, що Росія буде готувати контрнаступальні дії, це може бути кінець травня або червень.

Після того, як Володимир Путін переобрався на наступний президентський термін, російське військове і політичне керівництво розмірковує над планами «щонайменше захопити Харків», писало російське видання «Медуза», яке працює за межами Росії, але посилалося на свої джерела у Кремлі.

За словами джерел «Медузи», російські високопосадовці переконані, що «армії Російської Федерації під силу взяти Харків, натомість подальше просування вглиб України вважають складнішим». Водночас усі джерела видання зазначають: «інформації про те, що рішення про масштабний наступ на Харків уже ухвалене, немає».

Народний депутат від фракції «Голос», секретар комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко вважає, що на даний момент Росія не може провести великий наступ у Харківській області.

Останнім часом російські війська посилили свої атаки Харкова. Як заявив днями міський голова Ігор Терехов, російські війська найчастіше обстрілюють Харків з С-300 з Бєлгородської області Росії – ці снаряди за 40 секунд долітають до міста, проте все частіше застосовують і «Шахеди».

Форум

XS
SM
MD
LG