Доступність посилання

ТОП новини

В ISW пояснили, навіщо Путін виступив на колегії ФСБ відразу після виборів у РФ


«Звернення Путіна до ФСБ, ймовірно, мало на меті нагадати виборцям, що його режим має підтримку великого апарату безпеки»
«Звернення Путіна до ФСБ, ймовірно, мало на меті нагадати виборцям, що його режим має підтримку великого апарату безпеки»

Президент Росії Володимир Путін після своєї перемоги на президентських виборах у РФ представив Федеральну службу безпеки як основного гаранта безпеки й суверенітету Росії, ймовірно, сигналізуючи про те, що російські спецслужби і силовики з політичним впливом далі будуть його основною підтримкою під час п’ятого президентського терміну, заявив у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Путін виступив зі своїм першим великим зверненням після своєї промови про перемогу на виборах 18 березня на засіданні колегії ФСБ 19 березня і похвалив офіцерів ФСБ за забезпечення безпеки і суверенітету Росії… Звернення Путіна до ФСБ, ймовірно, мало на меті нагадати виборцям, що його режим має підтримку великого апарату безпеки, який Кремль намагався розширити з початку повномасштабного вторгнення в Україну, особливо після невдалого заколоту в червні 2023 року «ПВК Вагнер», – йдеться в повідомленні.

Аналітики зауважили, що один із найбільших викликів стабільності правління Путіна походив від «силовика», загиблого засновника «Вагнера» Євгена Пригожина, і Путін, ймовірно, прагне послати сигнал про те, що російські силовики твердо об’єднані у підтримці його п’ятого президентського терміну і його воєнних зусиль в Україні.

«Путін, сам колишній офіцер КДБ, можливо, показує ФСБ як організацію, яка зараз має його прихильність, хоча він традиційно нацьковував російські служби безпеки і силовиків один проти одного, щоб вони конкурували за його підтримку і щоб не дати будь-якій окремій структурі накопичити занадто багато влади», – йдеться у звіті.

Російський лідер Володимир Путін 19 березня виступив на засіданні колегії ФСБ, присвятивши значну частину монологу війні в Україні. Зокрема, Путін удруге за три дні виступив із погрозами на адресу росіян, які воюють на боці України, назвавши їх «зрадниками».

«Я прошу, тому що це завжди було в нашій історії, не забувати, хто вони такі, виявляти їх поіменно... Ми каратимемо їх без терміну давності, хоч де б вони перебували», – сказав Путін.

У грудні 2022 року Путін вже звертався до співробітників органів державної безпеки з проханням «жорстко зупиняти» дії закордонних спецслужб та «оперативно виявляти зрадників, шпигунів та диверсантів», зазначає телеканал «Настоящее время». Після цього в Росії різко зросла кількість кримінальних справ про державну зраду і шпигунство.

Форум

XS
SM
MD
LG