Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін змінив правила для експорту аграрної продукції в умовах воєнного стану


Документ змінює правила експорту аграрної продукції з метою «унеможливити зловживання та порушення законодавства під час експорту агропродукції»
Документ змінює правила експорту аграрної продукції з метою «унеможливити зловживання та порушення законодавства під час експорту агропродукції»

Уряд ухвалив постанову «Про реалізацію експериментального проекту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану», повідомила пресслужба Кабінету міністрів 1 листопада.

Документ змінює правила експорту аграрної продукції з метою «унеможливити зловживання та порушення законодавства під час експорту агропродукції», а також для захисту прав аграріїв.

Читайте також: «Земля відбирається або «націоналізується»: як окупаційна влада поводиться із фермерами

Проєкт координують Мінагрополітики, Мінекономіки, Мінцифри, Мінфін, Державна митна служба та прикордонники.

«Буде сформований перелік верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу, які здійснюють експорт товарів. Зокрема, зернових, олійних і продуктів переробки», – заявляє Кабмін.

Зокрема, для підприємців, які хочуть потрапити в перелік експортерів, визначили низку критеріїв:

  • бути платником ПДВ на момент подачі заявки на експорт та станом на 23 лютого 2022 року
  • не мати податкового боргу з повернення валютної виручки
  • щодо підприємця не складався акт ДПС про відсутність за місцем юридичної реєстрації при перевірці дотримання валютного законодавства
  • підприємець має документальне підтвердження від банку, з яким працює, що з 23 лютого 2022 року по 27 жовтня 2023 року він провів хоча б одну успішну експортну операцію, по якій було повернення валютної виручки

Для включення до списку верифікованих експортерів підприємець має бути зареєстрований у Державному аграрному реєстрі та отримати лист підтвердження з банку щодо проведення успішної експортної операції. Після цього треба подати заявку в ДАР, де вказати код платника ПДВ та додати скан копію листа з банку.

Постанова набере чинності через 10 днів з дня опублікування, тобто з 10 листопада. До того часу митниця буде оформлювати експорт за чинними наразі процедурами.

На початку жовтня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україні для внутрішніх потреб достатньо близько 25% зібраного зерна, решту вона має експортувати.

Форум

XS
SM
MD
LG