Доступність посилання

ТОП новини

Санкції Канади проти Росії включають близьких до Путіна – Сєчина, Золотова, Ротенберга та інших


Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд
Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд

Уряд Канади оголосив 15 березня, що включає 114 фізичних і 15 юридичних осіб до санкційного списку, в якому фігурують особи, наближені до російського президента Володимира Путіна. Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд заявила, що цей крок ухвалений урядом у відповідь на російську агресію і захоплення українських кораблів і моряків у листопаді 2018 року.

У посольстві України в Оттаві звертають увагу, що це найбільший пакет санкцій канадського уряду від початку агресії Росії. Канада синхронізувала це рішення з ЄС та США, але її санкційний перелік – значно ширший за аналогічні списки, оприлюднені 15 березня Європейським союзом та США.

«Це правильна відповідь наших друзів на зухвалість Кремля. Ми вдячні партнерам за принципову позицію і за вдумливі, своєчасні дії», – заявив посол України в Канаді Андрій Шевченко.

До санкційного переліку потрапили впливові російські чиновники та бізнесмени, зокрема, Ігор Сєчин, Аркадій Ротенберг, директор «Росгвардії» Віктор Золотов, а також стратегічні підприємства Росіії, серед яких авіавиробники «Сухой», «Туполєв», «Об’єднана авіабудівна корпорація».

Санкції передбачають замороження активів і заборону для громадян Канади на будь-яку діяльність із переліченими особами чи компаніями.

Міністр Фріланд у своїй заяві вкотре наголосила, що Канада закликає Росію негайно звільнити українських моряків і повернути захоплені кораблі, а також дозволити вільний та безперешкодний прохід через Керченську протоку та Азовське море.

25 листопада 2018 року три українські військові кораблі намагалися увійти в Керченську протоку, проте були атаковані російськими прикордонними кораблями. У повітря піднімалася і авіація. Українські кораблі були захоплені, а 24 військові моряки заарештовані, їх звинуватили в незаконному перетині кордону Росії.

Україна звинувачує Росію в агресії, вказуючи на те, що за договором обидві країни мають право вільно користуватися Керченською протокою. Арештованих моряків українська влада вважає військовополоненими, таку ж позицію висловили в ООН. Країни ЄС та інші держави світу неодноразово закликали Москву звільнити моряків, але безрезультатно.

XS
SM
MD
LG