Доступність посилання

ТОП новини

Після вироку Кара-Мурзі до МЗС Росії викликали послів трьох країн Заходу


Засуджений до 25 років увʼязнення російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза
Засуджений до 25 років увʼязнення російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза

До міністерства закордонних справ Росії 18 березня були викликані посли США, Великої Британії та Канади. Зовнішньополітичне відомство повідомляє, що це сталося «у звʼязку з брутальним втручанням у внутрішні справи Росії та діяльністю, яка не відповідає дипломатичному статусу».

Раніше речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що слова трьох послів про вирок опозиціонеру Володимиру Кара-Мурзі є втручанням у внутрішні справи країни.

Московський міський суд 17 квітня засудив російського опозиційного політика Володимира Кара-Мурзу до 25 років колонії суворого режиму. Його визнали винним у державній зраді, поширенні фейків про російську армію та співпраці з небажаною організацією. Кара-Мурзу було заарештовано у квітні 2022 року. Спочатку його звинуватили у поширенні фейків про російську армію, згодом додалося звинувачення у державній зраді. Звинувачення повʼязані також із антивоєнними виступами політика. Процес відбувався в закритому режимі, оскільки матеріали кримінальної справи засекречені.

На виході з будівлі суду посол США в Росії Лінн Трейсі заявила, що «кримінальне переслідування критиків режиму – символ слабкості, а не сили», і наголосила, що Сполучені Штати продовжать закликати російську владу звільнити Кара-Мурзу.

За словами посла Великої Британії у Москві Дебори Броннерт, це вирок «за сміливий виступ проти вторгнення Росії в Україну». У Володимира Кара-Мурзи, крім російського, є і британський паспорт. До МЗС Великої Британії після вироку викликали російського посла.

XS
SM
MD
LG