Доступність посилання

ТОП новини

У МВС розповіли про механізм притягнення до відповідальності за порушення карантину


Вранішні черги на зупинках громадського транспорту, Київ, 19 березня 2020 року
Вранішні черги на зупинках громадського транспорту, Київ, 19 березня 2020 року

Санітарні лікарі повідомлятимуть поліцейських про хворих на COVID-19, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у коментарі Радіо Свобода.

«Саме вчора ми проводили селекторну нараду разом з Віктором Ляшком, головним санітарним лікарем, та керівником Національної поліції Ігорем Клименком, щоб погодити процедуру дій. Вона буде виглядати так: санітарні лікарі, встановивши факт, що особа є хворою, будуть направляти інформацію про таку особу в поліцію. І поліція вже може фіксувати, чи були порушення карантину, чи ні», – розповів Геращенко.

Він висловив сподівання, що громадяни, «розуміючи ту страшну загрозу, яка зараз є над Україною, будуть дотримуватися закону і контролювати самі себе».

«Якщо будуть брутальні випадки порушення карантину, якщо, наприклад, пан Шахов (захворілий народний депутат Сергій Шахов – ред.) захоче виїхати в місто гуляти і з кимось спілкуватися, він буде відповідати за законом. Буде штраф або, якщо буде встановлено, що хтось навмисно заразив інших, то буде кримінальна відповідальність», – додав Геращенко.

Заступник міністра наголосив, що до відповідальності будуть притягати осіб, які будуть виходити з дому, попри хворобу.

«Наше завдання – задушити епідемію із самого початку. Тому так важливо, щоб всі, хто контактував з особами, які точно хворі, самоізолювалися. Навіть якщо ви не пройшли тест – будьте вдома. І почекайте. Ті особи, по яких встановлено точно, що вони є хворими на коронавірус і по яких прийняте рішення, що вони повинні перебувати вдома, а також ті особи, які контактували з хворими на коронавірус і які попереджені у встановленому законодавством порядку про те, що їм краще бути на самоізоляції, так, вони будуть притягатися до відповідальності [за порушення карантину]», – зазначив Геращенко в коментарі Радіо Свобода.

12 березня в Україні розпочався карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції і щоб не допустити її поширення. Він триватиме три тижні – до 3 квітня.

17 березня Верховна Рада ухвалила закони, спрямовані на боротьбу з коронавірусом. Адміністративний штраф за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм становитиме від 17 тисяч до 170 тисяч гривень.

Харків на карантині: транспортна проблема і безконтрольність – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

За порушення правил та норм, встановлених для запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, «якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань», передбачений штраф від 17 тисяч до 51 тисячі гривень, арештом на строк до шести місяців, обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років.

Якщо наслідком таких порушень стала смерть людини чи інші тяжкі наслідки, порушнику загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG