Доступність посилання

ТОП новини

Російські війська не покинуть Казахстан повністю – Чалий


Надзвичайний і повноважний посол України Валерій Чалий у студії Радіо Свобода
Надзвичайний і повноважний посол України Валерій Чалий у студії Радіо Свобода

Отримавши можливість ввести свої війська на територію Казахстану, Росія повністю їх вже не виведе, вважає надзвичайний і повноважний посол Валерій Чалий. Про це він заявив у «Суботньому інтерв’ю» Радіо Свобода.

Дипломат не виключив, що Росія лише продемонструє виведення військ ОДКБ з Казахстану, проте частина російських підрозділів залишиться для охорони державних об'єктів.

За словами Чалого, в результаті, такі дії «можуть створити красиву картинку ОДКБ та підсилити імідж організації».

Посол нагадав, що в конфлікті між Вірменією та Азербайджаном, в ОДКБ «вірмен не підтримали, просто кинули їх на амбразуру». Тому ситуація в Казахстані, за словами Чалого, допоможе їм реабілітуватися.

Протести в Казахстані розпочалися 2 січня і тривали близько тижня. Приводом для них стало дворазове підвищення цін на пальне. Згодом протестувальники почали висувати політичні вимоги.

Серед них – зміни виборчого законодавства для допуску до виборів незалежних кандидатів-самовисуванців, обмеження президентських повноважень та розширення повноважень парламенту, а також відходу від політики колишнього президента Нурсултана Назарбаєва.

Військовий контингент ОДКБ прибув до Казахстану минулого тижня після того, як керівництво центральноазійської країни звернулося до блоку, де вирішальний голос має Росія, з проханням про військову допомогу.

У заяві від 12 січня президент Казахстану Токаєв заявив, що війська очолюваної Росією Організації Договору про колективну безпеку почнуть залишати його країну 13 січня.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG