Доступність посилання

ТОП новини

У справі про пожежу в Харкові затримали 4 осіб – генпрокурор


За даними Ірини Венедіктової, слідчі перевіряють три основні версії причин пожежі
За даними Ірини Венедіктової, слідчі перевіряють три основні версії причин пожежі

Прокуратура з поліцією затримали чотирьох осіб, причетних до організації приватного будинку для літніх людей у Харкові, де 21 січня сталася пожежа, внаслідок якої загинули 15 людей, повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

За її словами, зокрема, затриманий власник домоволодіння, який здав двоповерхову будівлю під пансіонат, а також орендар будинку і його дружина – директор приватного підприємства, яка фактично керувала закладом. Також затриманий адміністратор, який координував роботу пансіонату, при цьому офіційно не був там працевлаштований. Всім їм готують повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжних заходів.

Кримінальне провадження відкрите за статтею про порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей.

«Встановлено, що затримане подружжя є засновниками громадської організації, метою діяльності якої є сприяння проведенню оздоровчої аматорської, культурної діяльності, спрямованої на задоволення та захист законних інтересів її членів, яка, ймовірно, використовувалась для прикриття діяльності пов’язаної з доглядом за особами похилого віку. Вартість перебування в пансіонаті «Золотий час» вони оцінювали в середньому в 15 тисяч гривень», – написала Венедіктова на своїй сторінці у фейсбуці 22 січня.

За її словами, у затриманого власника – на ділянці одразу два будинки. «На будівлю, у якій функціонував пансіонат для літніх, відсутні документи на введення в експлуатацію, і до неї без отримання спеціальних дозволів, передбачених законодавством, підключено електро- та газопостачання, шляхом під’єднання від комунікацій будинку, який належним чином оформлений», – додала генпрокурор.

Вона також повідомила, що під час першочергових слідчих дій у сусідньому офіційно оформленому будинку встановлена також діяльність так званого «реабілітаційного центру» для алко- та наркозалежних осіб. Підстави їхнього перебування та точна кількість встановлюється.

«Наразі слідчі дії тривають, допитуються інші працівники пансіонату, де відбулася пожежа, а також свідки, проводяться обшуки та огляд місця події із залученням експертів», – написала Венедіктова.

За даними генпрокурора, слідчі перевіряють такі основні версії:

  • пожежа виникла внаслідок підпалу (занесення стороннього вогню);
  • пожежа виникла внаслідок необережного поводження з вогнем в побуті та з електроприладами;
  • пожежа виникла внаслідок замикання електромережі.

Також прокуратура та ДБР розпочали провадження, в якому перевірять, чи належним чином окремі службові особи ДСНС виконували свої обов’язки з контролю за дотриманням правил пожежної безпеки на цьому об’єкті.

Пожежа сталася вдень 21 січня. Як повідомили в уряді України, за попередньою інформацією, у приватному будинку проживали 33 людей похилого віку, 15 людей загинули, 11 надається медична допомога, інших – розшукують.

Уряд створив комісію для розслідування причин трагедії і вирішив перевірити схожі заклади по всій Україні.
XS
SM
MD
LG