Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії продовжили надзвичайні заходи через коронавірус


У Чехії уряд країни продовжив наразі до 1 квітня низку надзвичайних заходів, що мають на меті вповільнити розповсюдження нового коронавірусу. Значна частина з них первісно мала була б закінчитися 24 березня.

Ідеться про обмеження вільного пересування громадян, а також торгівлі. Зокрема, в Чехії заборонено виходити з дому без серйозних підстав, як-то дорога на роботу чи з роботи (якщо не забезпечена чи неможлива рекомендована дистанційна робота), до продуктових крамниць, аптек чи для догляду за іншими людьми.

Залишаються закритими більшість крамниць, крім продуктових, аптек, медичних виробів, домашніх потреб, товарів для домашніх тварин, газет і тютюну, а також електронної техніки. Заклади харчування мають право продавати їжу тільки на винос через віконце.

Чеською особливістю є спеціальний час, протягом якого в великих продуктових крамницях мають право купувати продукти тільки особи, старші за 65 років, більш вразливі перед наслідками ураження коронавірусу, щоб вони в цей час мінімально контактували з іншими людьми, потенційними носіями вірусу. Тепер він встановлюється від 8-ї до 10-ї ранку.

Крім того, уряд Чехії ухвалив низку економічних заходів, що мають на меті підтримати підприємців і полегшити їхні обов’язки на час пандемії. Зокрема, щоб уникнути звільнень працівників, для працедавців запроваджується можливість переводити своїх працівників на скорочений робочий день. При цьому зарплата з боку працедавців пропорційно зменшиться – але різницю відшкодує держава. Наразі ця програма оголошена на решту березня, на квітень її уточнять.

Крім того, приватні підприємці протягом пів року, з березня до серпня, не будуть зобов’язані платити мінімальний єдиний соціальний внесок. Також на чотири місяці припиняється чинний у Чехії обов’язок здійснювати реєстрацію розрахункових операцій онлайн.

На цей час у Чехії, з її приблизно 10 мільйонами 700 тисячами населення, зареєстровано 1236 випадків коронавірусного захворювання COVID-19. Від наслідків інфекції померла одна людина у віці 95 років, шестеро видужали.

Загалом у світі, за даними Центру даних про коронавірус Університету імені Джонза Гопкінза у США, на цей час підтверджені 367 038 випадків коронавірусного захворювання, з них 16 096 людей від нього померли, 100 879 вже видужали.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG