Доступність посилання

ТОП новини

«Я не знаю, чи зможемо ми взагалі ще відчинитися». Чи переживуть чеські ресторани коронавірус


Вже другий тиждень центр Праги абсолютно порожній
Вже другий тиждень центр Праги абсолютно порожній

Дистанція у 2 метри та обов’язково прикрити обличчя, якщо вийшов з дому. Такі правила вже кілька днів діють у Чехії, де вже другий тиждень оголошено надзвичайний стан і карантин. Виходити з дому можна лише за поважних причин – на роботу, в аптеку, провідати родичів чи за продуктами. Великі супермаркети та продуктові магазини у Чехії працюють. Та от що вже більше тижня закрите – так це ресторани та бари. Власники б’ють на сполох – всього за кілька днів без роботи означають неймовірні збитки. Те ж можна сказати і про туристичний бізнес, який, зокрема у Празі, зупинився.

З Йозефом Рихлим зустрічаємося біля одного з празьких ресторанів. При вході табличка: «Якщо ви хворі, будь ласка, лишайтесь вдома!».

«Як бачите, ми все прибирали. Все пусто, люди не приходять і це не має сенсу. Вже чекаю, як ми зможемо відчинитися через два тижні, це буде чудово. Жартую, навряд чи це станеться», – розповідає Йозеф, запрошуючи до ресторану.

Власники ресторану почали зменшувати замовлення продуктів, розуміючи, що на них чекає
Власники ресторану почали зменшувати замовлення продуктів, розуміючи, що на них чекає

Разом з партнерами ресторатор має два заклади у Празі. Має багато друзів в Італії і розумів масштаби того, що може чекати і Чехію. Тому двері свого ресторану закрив ще за кілька днів до офіційного розпорядження уряду: «Можна було передбачити, що тут відбуватиметься те ж саме. Тому ми ще раніше почали замовляти менше продуктів, до прикладу. Ми трохи до цього готувалися».

Так само ще за тиждень до офіційного розпорядження про закриття закладів харчування, Йозеф прибрав зі столів виделки, ложки та ножі. Однак за спостереженнями Йозефа, деякі заклади, які і до нині працюють у форматі «з собою», досі використовують багаторазові прибори для продуктів.

Деякі ресторани та кафе у Празі продовжують працювати у форматі «із собою»
Деякі ресторани та кафе у Празі продовжують працювати у форматі «із собою»

«Я спеціально ходив і відмічав деякі ресторани в інстаграмі, які продовжують це робити і надалі. Це просто смішно. Якщо вони досі мають сервіровані столи – будьте впевнені, що коли все завершиться, у перший день відкриття, ці прибори будуть лежати там же. Якщо є пандемія і уряд вводить карантин – уявіть шлях однієї такої виделки», – розповідає Йозеф.

Більше того, продавати їжу з віконця, на думку Йозефа, це безвідповідально та небезпечно. Бо ніхто не знає, чи не хворіє на вірус той, хто готує вам каву: «Виносити столик з ресторану і продавати через віконце їжу – це просто нісенітниця! Ви не знаєте, чи хворий кухар, чи носить він маску. Усвідомте, що зараз єдине, що необхідно зробити – це залишитися вдома».

За приблизними підрахунками за кілька перших днів карантину підприємці втратили близько 500 тисяч гривень
За приблизними підрахунками за кілька перших днів карантину підприємці втратили близько 500 тисяч гривень

Однак така позиція обходиться Йозефу та його партнерам чималими втратами. Лише за приблизними підрахунками за кілька перших днів карантину підприємці втратили близько півмільйона крон, у гривнях це приблизно стільки ж. Якщо так триватиме й далі, каже Йозеф, малий та середній бізнес не витримає.

Якщо карантин триватиме ще 2 місяці, я не знаю, чи зможемо ми взагалі знову відчинитися
Йозеф Рихли

«Я сподіваюся що держава запропонує якісь пільги. Бо якщо карантин триватиме ще 2 місяці, я не знаю, чи зможемо ми взагалі знову відчинитися. Якщо держава нам не допоможе, що буде з нашими підлеглими, що буде з нами – я не знаю».

Схожа ситуація і в туристичному бізнесі. Прага – одне з найпопулярніших міст у Європі. Лише за 2019 рік місто відвідало близько 8 мільйонів людей з усього світу. Нині ж усі найвідоміші туристичні місця – порожні. Чого вартує лише Карлів Міст, по якому у звичайний день складно навіть пройти.

Карлів Міст у Празі з різницею у кілька тижнів
Карлів Міст у Празі з різницею у кілька тижнів

– Привіт! Певно, руки тиснути не будемо одне одному?

– Привіт. Так, мабуть не треба. Заходьте до моєї фортеці!

Про проблеми туристичного бізнесу розповісти погодилася Вікторія Цапко – вона з Горлівки, вже 5 років живе та працює у Празі. Вже кілька днів дівчина на домашньому карантині.

«Тут у мене пельмені, глазурований сирок, яйця. Це не товари першої необхідності, тому що у нас в магазинах поки все є, немає ніякого дефіциту», – розповідає Вікторія.

Попри відсутність дефіциту на продукти, пакетик гречки Вікторія, про всяк випадок, тримає
Попри відсутність дефіциту на продукти, пакетик гречки Вікторія, про всяк випадок, тримає

Чи зможе дівчина взагалі повернутися на роботу з карантину вона не знає, адже працює у компанії, яка організовує автобусні екскурсії Прагою.

«Зараз туризм перебуває в глибокій комі, з якої він буде виходити ще дуже довго. І це мене лякає ще більше, аніж сам коронавірус. Якщо говорити конкретніше, один із наших партнерів, який так само займається тур-перевезеннями, робить тури в Чеський Крумлов та Кутну Гору, закрилися, вони банкрути», – розповідає Вікторія.

Днями чеська влада оголосила, що підтримає підприємців. Зокрема, Міністерство фінансів скасує штраф за несвоєчасну подачу податкової декларації фізичних осіб. Так само уряд планує виділити до 41 мільярдів доларів, частина з яких піде на пряму допомогу бізнесу. Як саме розподілятимуть ці кошти, поки невідомо.

  • Зображення 16x9

    Сергій Стеценко

    Приєднався до Української редакції Радіо Свобода в Празі у березні 2018 року. Телевізійний журналіст, документаліст та сценарист. До команди Радіо Свобода працював кореспондентом та автором спецпроєктів на телеканалі СТБ. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. В професії – з 2007 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG